Medicii şi asistenţii din Gorj cer demisia ministrului Sănătăţii

Angajații sistemului sanitar din Gorj cer demisia ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu. Anunțul a fost făcut de Valentin Popa, liderul SANITAS de la Gorj, care pe 26 septembrie va picheta Ministerul Sănătății împreună cu 20 de angajați din spitalele din Gorj. Popa este nemulțumit de noile proiecte ale ministrului Sănătății care sunt aceleași din 2010-2011 și care atunci erau criticate chiar de Eugen Nicolăescu.

Pentru a doua jumătate din luna septembrie sunt anunțate proteste în sistemul sanitar. În perioada 18-27 se vor face pichetări la Ministerul Sănătății și dacă va fi nevoie se va declanșa greva generală. Sindicaliștii din sănătate au mai multe nemulțumiri legate de proiectele ministrului Eugen Nicolăescu, însă cele mai arzătoare sunt legate de noua grilă de salarizare, dar și de transformarea spitalelor publice în asociații, fundații sau societăți comerciale. Pe data de 26 septembrie, aproximativ 20 de angajați din sistemul sanitar gorjean vor protesta la București alături de colegii din alte județe.  „În ultima ședință am stabilit să pichetăm sediul Ministerului Sănătății din cauza problemelor cu care ne confruntăm în momentul de față. Noi avem o listă de revendicări, în primul rând nu suntem de acord cu acel proiect de salarizare în sănătate, nu acceptăm ca spitalele să devină fundații, asociații sau societăți. Protestele se rezumă la niște pichetări din data de 18 până pe 27. Se merge grupat pe județe. Din Gorj vor merge 20 de oameni pe data de 26 septembrie. Sper să ajungem la un acord comun cu ministrul până atunci. La momentul de față nu avem probleme, singurele probleme care apar sunt cele din capul ministrului. Suntem pentru demisia ministrului sănătății. Proiectele pe care le are sunt cele pentru care era împotrivă în 2010-2011 și critica aceste proiecte. Noi o să-l rugăm să ne lase în pace”, a declarat Valentin Popa. 

Ameninţări cu greva generală

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a menţionat că, dacă revendicările comune ale Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate nu vor fi soluţionate, în luna noiembrie "se va intra în grevă generală".

Principalele revendicări sunt un minimum de 6% din PIB alocat sănătăţii, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat de sănătate, o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate şi organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi.

„Referitor la alocarea a 6% din PIB, suntem conştienţi că nu poate fi un efort dintr-odată. Ceea ce am cerut ministerului şi guvernului este o creştere progresivă, astfel încât în următorii trei ani de mandat ai USL-ului să se ajungă la 6%. Creşterile salariale, la fel. Nu suntem atât de naivi încât să credem că putem dubla salariile în sănătate dintr-odată, cu toate că ar fi o reparaţie morală faţă de ceea ce ni s-a întâmplat. Dar într-un mod progresiv, putem etapiza în trei ani să creştem salariile, pentru că nu se mai poate aşa", a conchis prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: