Medicul care nu ia şpagă, ştirea pe care nu o crede nimeni

Un pensionar din Alimpeşti a venit zilele trecute la redacţia Pandurul, spunând că vrea să dea un anunţ. Un anunţ de mulţumire la adresa medicului Gabriel Buciu de la spitalul Novaci, care după o operaţie de şase ore şi 12 zile de spitalizare l-a făcut să meargă din nou pe picioarele lui, după un an de mers în cârje. În treacăt, ne-a spus omul că a rugat medicul cu bani, iar acesta nu a vrut să îi ia.

Cred că România este singura ţară din lume în care faptul că un medic refuză să ia şpagă este o ştire de presă. În mod normal, ştirea ar fi că un medic ia şpagă, faptul fiind unul reprobabil. Din păcate, în România, plicul pentru doctor este un fenomen, cazurile celor care refuză să primească bani de la pacienţi fiind destul de puţine. Nu ştiu ce ar înţelege un american, un neamţ sau un francez dacă ar citi un articol despre faptul că un medic a refuzat să primească banii de la un pacient asigurat.

Mai sunt medici în România ca Gabriel Buciu, care au înţeles că actul medical nu trebuie condiţionat de mită. Cazurile sunt totuşi rare şi mulţi cititori care au comentat cazul pe paginile de socializare nici nu au crezut că un aşa medic există. Este timpul ca măcar acum, când salariile medicilor sunt bune şi foarte bune, aceştia să se gândească la cât de ruşinos este de fapt să primească bani de la un om bolnav. Un om care se teme de fapt pentru viaţa lui şi care nu dă de drag, ci de nevoie.

Medicii din spitale câştigă acum între 10.000 şi 25.000 de lei. Sunt salarii bune şi foarte bune, acesta fiind momentul în care ei, ca breaslă, ar trebui să spună STOP! Asta este generaţia de medici care trebuie să schimbe lucrurile, astfel încât copiii şi nepoţii noştri să se închine când vor auzi că a fost o vreme în care pacienţii erau trataţi în funcţie de câţi bani puneau în plic. Este unul din cele mai urâte lucruri care încă se mai întâmplă în România, astfel încât medicul Gabriel Buciu şi toţi ceilalţi medici care refuză să primească bani de la pacienţi merită felicitaţi şi încurajaţi.

Vizualizări: 6,123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: