Medicul Simona Zăhan, pe ultimul drum

Simona Zăhan, medicul gorjean care a fost descoperit acum o săptămână fără viață în cabinetul său dintr-un spital din Franța, a fost condusă sâmbătă la prânz pe ultimul drum. La înmormântare a venit chiar și un medic român care a lucrat în condiții similare celor de care a avut parte Simona, medicul spunând că a renunțat pentru toată viața la gărzi după ce a văzut cât de epuizante sunt acestea.

Trupul neînsuflețit al Simonei Zăhan a fost adus la Târgu Jiu joia trecută, fiind depus la capela Cimitirului Municipal din Târgu Jiu, unde a rămas până sâmbătă la prânz. De aici, cortegiul funerar a plecat spre comuna Scoarța, locul copilăriei inmormantare_medic_franta_3medicului decedat în Franța. Sute de localnici care au cunoscut-o sau au auzit de moartea sa au venit aici pentru a-i fi alături pe ultimul drum. Niciunul dintre ei nu a crezut în varianta sinuciderii, vehiculată de francezi imediat după ce Simona a fost descoperită fără suflare în cabinetul său medical.

„Ne-a părut foarte rău. Am fost îngrijorați cu toții, mai ales când am auzit că a fost găsită moartă. Era un copil cu o pregătire extraordinară, o mamă devotată și tocmai de aceea nu credem că era în stare să se sinucidă. Niciunul dintre noi nu susține această variantă”, a spus Grigore Diaconescu, unul dintre localnicii veniți la cimitirul din Scoarța. Ca el gândeau toți cei prezenți, deși puțini au fost cei care au fost de acord să își exprime public sentimentele pe care le aveau în acele momente. „Ne pleacă copiii acolo și mor de cât efort fac pentru că nu-i ia nimeni în străinătate să le dea să muncească cu drag. Sunt în altă țară și cei de acolo își bat joc de ei, pentru că de doctori francezi morți de epuizare nu am auzit, dar ai noștri toți se vaită de cât de mult sunt puși la muncă”, a spus o rudă a medicului decedat.

A renunțat la gărzi pentru totdeauna

La ceremonia de înmormântare a Simonei a fost prezent și medicul Monica Dulămiță, care în prezent este medic de familie la Scoarța și care, în trecut, și-a încercat norocul pe meleaguri franceze. A ajuns într-un spital similar celui în care lucra Simona și a văzut cât de greu este să faci față programului de acolo, motiv pentru care spune că a luat inmormantare_medic_franta_2decizia de a nu mai face niciodată programul de gărzi, indiferent de câți bani ar fi la mijloc.

„Este greu, foarte greu acolo. După un an de zile de gărzi făcute în Franța eu am decis să renunț pentru toată viața la gărzi. Nu am cunoscut-o pe Simona, dar am simțit nevoia să fiu alături de ea în aceste clipe pentru că știu prin ce a trecut. Și eu am avut parte de acele greutăți. Eu am decis însă să renunț pentru toată viața la gărzi pentru că era epuizant să faci față programului de acolo. Oricât ai fi de bine pregătit ca medic și oricât de priceput ești în meserie, ajungi la un surmenaj fizic din cauza nenumăratelor ore de lucru. Se muncește zile în șir, trebuie să stai mereu la spital și ajungi să nu mai poți”, a povestit medicul de familie din Scoarța.

Medici epuizați

Simona Zăhan avea 37 de ani și era mama unui băiețel de șase ani. Se mutase în Franța de 4 ani împreună cu soțul său, sperând la o viață mai bună. A muncit însă până la epuizare, iar după decesul său și alți colegi de-ai săi s-au plâns de programul infernal de lucru de care au parte. Simona lucra ca anestezist la un spital din Châteauroux, oraş aflat în centrul Franţei, iar informațiile din presa franceză arată că gorjeanca ar fi decedat după ce şi-ar fi administrat intravenos o doză de produse mortale.

Colegii săi au fost devastaţi de moartea acesteia: "Suntem o mică familie aici. Petrecem atâtea ore împreună. Uneori stăm aici mai mult decât acasă. În plus, colega noastră care s-a sinucis tocmai terminase o săptămână de 78 de ore". Ei s-au declarat furioşi pe declaraţiile ministrului francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, cu privire la acest caz: "Nu poate fi lăsată să spună că nu din cauza activităţii sale la spital s-a întâmplat acest lucru şi că era pur şi simplu o femeie din România căreia i se făcuse dor de ţară! Ea se numea Simona şi era ca şi noi, de origine străină, dar ca şi noi, epuizată şi obosită".După scandalul de presă, ministrul şi-a cerut scuze.

Vizualizări: 459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: