Membrii Camerelor Agricole, aleşi de fermieri

Membrii Camerelor Agricole Zonale vor fi aleşi de către beneficiarii de subvenţii, membrii asociaţiilor de producători şi membrii obştilor. De asemenea, orice persoană din aceste categorii poate face parte din componenţa Camerelor Agricole cu condiţia să aibă cel puţin 50 de simpatizanţi.

Cameră Agricolă Judeţeană se va reorganiza începând de luna viitoare. Vor dispărea posturile de director şi director adjunct, funcţiile de conducere urmând a fi deţinute de către un preşedinte, respectiv un vicepreşedinte. În prezent, nu se ştie ce se va întâmpla cu angajaţii actualei Camere Agricole. Cert este că atât conducerea cât şi membrii acesteia vor fi aleşi prin vot de către membrii Camerelor Agricole Zonale. Preşedintele Camerei Agricole Judeţene trebuie să aibă studii superioare de specialitate şi o vechime de minim cinci ani. Camera Agricolă Judeţeană va fi subordonată Camerei Agricole Regionale. În prima fază se vor înfiinţa Camerele Agricole Zonale, acestea preconizându-se a funcţiona la nivelul fiecărei localităţi unde există Centre APIA.

Nouă membri

Fiecare Cameră Agricole Zonală va fi formată din 6 membri, un secretar, un vicepreşedinte şi un preşedinte. Cele nouă persoane vor alese de către fermierii înscrişi la APIA, membrii asociaţiilor agricole şi membrii obştilor. Alegerile vor avea loc în luna mai, iar instituţiile vor funcţiona începând cu data de 1 iunie. “Componenţa Camerelor Agricole Zonale va fi votată de către cetăţenii care beneficiază de subvenţii, membrii asociaţiilor agricole şi membrii obştilor. De asemenea, orice persoană din aceste categorii pot candida pentru un loc în Camera Agricolă, cu condiţia să aibă cel puţin 50 de susţinători. În primii doi ani, se preconizează că vor fi alocate fonduri de la minister pentru plata salariilor, iar apoi angajaţii vor fi plătiţi de către fermieri întrucât le reprezintă interesele. Totodată, Camerele Agricole Zonale vor încerca să se susţină din punct de vedere financiar cu banii strânşi din cotizaţii, din taxele cursurilor şi din redări şi ieşiri de terenuri din circuitul agricol”, a declarat Alin Petrică, directorul Camerei Agricole Gorj. De curând, s-a înfiinţat Comitetul Judeţean de Iniţiativă care se va ocupa de modul de organizare al alegerilor. “Aşteptăm ca în perioada imediat următoare să apară normele metodologice şi să ni se comunice cu exactitate care sunt comunele unde vor fi înfiinţate Camere Agricole Zonale”, a mai precizat Alin Petrică. 

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: