Aur la Geneva pentru o invenţie a inginerilor gorjeni

O echipă de ingineri ai Sucursalei Hidroelectrica (SH) Târgu Jiu şi Porţile de Fier a obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, ce a avut loc în perioada 6-10 aprilie. Dispozitivul inventat de aceştia are rolul de a reduce vortexul în turbinele hidraulice de tip Francis şi de a mări gradul de oxigenare a apei turbinate.

Participarea la cea de-a 39-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a specialiştilor de la SH Târgu Jiu a fost încununată de succes. Dispozitivul pentru reducerea vortexului şi creşterea gra­dului de oxigenare a apei tur­bi­nate, invenţia echipei alcătuită din Pantelie Raicu, director SH Târgu-Jiu,  Simona Nemţoiu şi Dragoş Poenaru, ingineri principali la SH Târgu-Jiu şi Petre Florian Daia, inginer în cadrul SH Porţile de Fier a primit medalia de aur.

Instalaţia a fost prezentată pentru prima dată în noiembrie 2010 la Bruxelles, unde a obţinut tot medalia de aur şi diploma de recunoaştere din partea delegaţiei Iranului pentru cea mai valoroasă invenţie. „La această invenţie s-a lucrat timp de şapte ani. S-a început în 2003 şi s-a finalizat anul trecut, când am înscris cererea pentru brevetul de invenţie. Se poate folosi în toate centralele hidroelectrice echipate cu turbine Francis”, spune cercetătorul Simona Nemţoiu.

Instalaţia funcţionează la Centrala Hidroelectrică Motru

„Dispozitivul este folosit în Centrala Hidroelectrică Motru, unde asigură reducerea fenomenelor hidraulice care duc la cavitaţie în rotoarele turbinelor Francis şi la mărirea gradului de oxigenare a apei turbinate în aşa fel încât flora şi fauna din lacul din aval de centrală să poată exista. La turbinele Francis de la Centrala Hidroelectrică Motru a existat de-a lungul anilor o problemă privind cavitaţia la rotoarele cu care sunt echipate aceste turbine, problemă care a determinat micşorarea duratei de funcţionare a agregatului. Rezolvarea acestei probleme ne-a condus la ideea găsirii unei metode, dispozitivul fiind rezultatul acestor eforturi de cercetare”, explică Pantelie Raicu, directorul SH Târgu Jiu. De achiziţionarea acestui dispozitiv s-au arătat interesaţi specialişti din Italia, din Elveţia, Belgia.

România, prin Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică, a participat la Salonul de la Geneva cu 40 de invenţii, dintre care 24 au primit medalii de aur, 18 medalii de argint şi lapte medalii de bronz. De asemenea, au fost obţinute şi 20 de premii speciale.

Vizualizări: 293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: