Mențiune la Olimpiada de limba română

Ioana Toloargă a reprezentat județul Gorj la Olimpiada Națională de Limbă, Comunicare și Literatură Română care s-a derulat în această săptămâna la Târgu Jiu și a câștigat Menţiune. Eleva din clasa a VI-a provine de la Școala Generală Bumbești-Jiu, unde este pregătită de profesoara Adriana Săvescu. Pentru acest premiu a renunțat la timpul său liber, însă nu regretă niciun minut dedicat studiului, deoarece efortul său a fost răsplătit pe deplin.

Ioana Toloargă a venit la premiere îmbrăcată în portul popular pentru a arăta că nu numai sufletul său este de gorjeancă, ci și portul. Ea a fost pregătită pentru această olimpiadă de profesoara Adriana Săvescu de la Școala Generală Bumbești-Jiu. ”Sper că județul Gorj este mândru de mine pentru acest premiu. Am muncit foarte mult pentru acest premiu şi consider că efortul meu a fost răsplătit. Am mai câștigat premii la concursuri școlare, dar niciodată la un nivel așa înalt. Voi merge mai departe pe acest drum”, spune Ioana. Când vorbește despre limba română Ioana își amintește de citatul lui Fănuș Neagu. ”Pentru mine limba română reprezintă distanța dintre inimă și umbra ei, care se numește suflet. Eu am sacrificat foarte multe lucruri pentru această olimpiadă, mult timp liber în care aș fi putut să mă joc, dar consider că a meritat. Ultima săptămână a fost foarte grea, am avut multe emoții, dar sunt mândră că reprezint județul Gorj”, afirmă Ioana. La multe concursuri la care a participat a fost nevoită să împletească limba română cu matematica. ”Am fost premiată anul trecut la concursul Plus Minus Poezie, desfășurat sub egida Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, unde limba română se împletește cu matematica. Am luptat pe ambele fronturi până acum, dar o să mă îndrept spre limba română pentru că văd că mi-am găsit menirea”, menționează tânăra.

Copiii nu mai citesc

Cele mai mari emoții le-a avut la proba orală, probă recent introdusă în această competiție. ”Era ceva nou pentru mine această probă recent introdusă în cadrul olimpiadei. Pe parcurs am înțeles că am fost foarte apreciată. Am ales pentru proba orală tradiții culturale și am avut de prezentat Dragobetele. Despre această tradiție știu de la bunica mea și de la părinți. Zona noastră este bogată în tradiții”, spune aceasta. Ioana consideră că cei de vârsta ei nu mai acordă mare importanță cititului, prin intermediul căruia și-ar dezvolta imaginația. ”Cititul reprezintă o pasiune pentru mine, dar îmi place foarte mult să interpretez ceea ce citesc și să înțeleg tainele ascunse pentru că asta e literatura, o taină ascunsă. Îmi place foarte mult să citesc despre copilărie. Consider copilăria un moment important al vieții pe care trebuie să îl prețuim, așa cum au făcut toți autorii. Datorită acestei pasiuni mi-am îmbogățit imaginația și de asta am ajuns aici”, menționează Ioana.

PASIUNI

”În momentul de față își doresc să ajung profesoară de limba română. O perioadă visam să ajung actriță, dar acum o consider o meserie secundară pentru mine. Îmi place foarte mult să desenez, să ajung desenator de animație”, subliniază tânăra.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: