Mi-e dor de hoţii şi escrocii pe persoană fizică

Uneori stau şi mă minunez în câte moduri diferite se pot face bani. Artificiile românilor, în special ale celor de la conducerea ţării, par nesfârşite, ingeniozitatea de invidiat, complexitatea combinaţiilor de asemenea, dar deranjant este un singur lucru: că, oricât de variate ar fi modalităţile, sursa este, de obicei, aceeaşi: bugetul de stat.

Felurile de a te îmbogăţi în România, odată ce-ai intrat în această morişcă a mafiei (adică în Parlament, cum ar veni), sunt atât de variate încât omul de rând nici măcar nu le cunoaşte, iar mass media nu le prezintă, pentru că ei înşişi, jurnaliştii, nu reuşesc să-şi explice cum au făcut, exact. De pildă, modul cum Ghiţă şi prietenul său Ponta se pregătesc să-şi umfle nu buzunarele, ci câteva sacoşe, acum, odată cu mutarea Loteriei Române direct sub responsabilitatea premierului (până acum era la Ministerul de Finanţe) prin ordonanţă de urgenţă. Din loto chiar se câştigă bani, dar doar nu credeţi că jucând bilete. Nu, nu e nici măcar un pic de hazard la mijloc, loteria este o afacere cât se poate de sigură şi un sac fără fund, aproape, iar modalităţile prin care o poţi valorifica, odată ce-ai pus stăpânire pe ea, sunt extrem de ofertante. De pildă, acum Loteria este pe cale să semneze un contract cu un cazino mare austriac. Nu s-a făcut licitaţie, nu s-a făcut nimic. Austriecilor li s-au cerut 70 de milioane de euro, ei au zis că dau. Nu neapărat pe toţi la alb. Dar au avut o condiţie: ca aparatele lor (păcănelele pe care le vor pune în sediile loto, pentru că asta e marea miză) să fie singurele legale de pe tot cuprinsul României. De aceea, ai lui Ghiţă şi-ai lui Ponta se dau de mama focului, acum, să treacă prin Parlament o lege care să facă maşinuţele de poker (şi alte jocuri) ilegale în România, cu excepţia acelora controlate de stat prin intermediul Loteriei. Dacă n-o fac, se prea poate să nu vadă toţi banii. Sau, mă rog, să nu vadă bonusul. Ca să înţelegeţi şi marele avantaj pe care îl au austriecii, ar trebui să ştiţi cu ce se alege statul român din toată afacerea asta în care Novomaticul (că aşa se numesc străinii cei răi veniţi să se îmbogăţească, în 2015, pe cârca statului român, cu complicitatea politicienilor acestuia) o să se umple, literalmente, de bani. Indiciu: cu mai nimic.

Atât de scandalos mi se pare modul în care aceşti băieţi deştepţi ştiu să mulgă direct de la vaca cea mare, din bugetul statului adică, încât am ajuns să-i apreciez sincer pe oamenii care iau bani de la persoane fizice, profitând (fie şi ilegal, ce mai contează?) de naivitatea acestora. Unde eşti tu, Caritase?! Unde eşti, Vântule?! Noroc cu băncile şi ţepele pe care le mai dau ele (creditele în franci elveţieni vă spun ceva? Apăi dacă nici ăla nu mai e Caritas…), că altfel eram în pericolul de a crede că nu mai fură nimeni pe persoană fizică decât la modul ăla primitiv, în autobuz, din buzunare, şi mă întristam profund. Nu de alta, dar prostia se plăteşte şi aşa trebuie să rămână. Întrebarea e ce am făcut noi toţi, un popor întreg, nu toţi proşti, ca să plătim toate milioanele astea care sunt redirecţionate în buzunarele lor. De fapt, staţi, că şi noi am făcut ceva foarte prostesc. I-am votat. Aha! Asta trebuie să fie.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: