Mi-e frică, mi-e frică, că votez singurică

Câteodată, când oamenii mai uită de articolul precedent cu exact aceeași temă, presa se mai distrează publicând o listă cu diverse fobii ciudate ale oamenilor și denumirile lor. După toate aparențele, oamenii sunt niște ființe sperioase pe care anumite chestii îi terifiază de-a dreptul. Chestii ca înălțimile, păianjenii, dentiștii, clovnii și chiar copacii, apartamentele sau tăcerea. În ciuda faptului că, prin însăși ideea lor care le face vandabile, listele astea conțin o grămadă de frici ciudate și amuzante, nici una nu cuprinde fobia mea, una care mă  chinuie de ani buni, de prin anii '90.

Mi-e frică de majorități. Referitor la vot, că știu că la asta vă gândiți, m-au înspăimântat la fel de tare majoritatea covârșitoare care l-a votat pe Iliescu, aia care l-a votat pe Băsescu și, mai nou, asta care votează acum anti-Băsescu. Teama mea de majoritate include și o componentă irațională. De fapt, e rațională până la un punct. Nu am încredere în oameni, cam asta e. Și mai am convingerea că majoritatea oamenilor sunt cretini. Cum să accept, așadar, că acei cretini vor alege ce e bine pentru mine (așa cum fals sau măcar incomplet este înțeleasă democrația de niște berbeci de pe la televizor)? În plus, am mai remarcat că, aproape mereu, taximetriștii sunt vocea majorității. Nu există taximetriști aflați în minoritate politică sau de orice altă natură (excepție făcând, desigur, taximetriștii țigani), ceea ce e groaznic, pentru că da, mie mi-e frică și de taximetriști.

Zilele astea, ca și când n-ar fi fost de ajuns că peste tot sunt majorități de care trebuie să mă feresc, a mai apărut o majoritate extrem de periculoasă: majoritatea de la Curtea Constituțională. Și până acum era o majoritate simplă, firavă, care mă înspăimânta puțin, dar aveam totuși curaj să dau drumul la televizor. De o vreme, însă, fără să se țină seama de sentimentele celor mai slabi de înger care se tem de așa ceva, lumea vorbește tot mai des, șușotind pe la colțuri, de o nouă majoritate necesară: aceea de 6 la 3. E clar, n-o să mai cobor din pat până nu se ia o decizie cu referendumul ăsta.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: