Microcarieră experimentală de cărbune la Samarinești

O firmă din Văgiulești vrea să caute cărbune în localitatea vecină, Samarinești. În zonă au funcționat mai multe mine de lignit în trecut și sunt premise pentru ca societatea să găsească ceea ce caută. Autoritățile locale au primit cu bucurie vestea mai ales că acțiunea de explorare va presupune angajarea unor cetățeni din zonă.

Societatea NAST CRL Spedition SRL din Văgiulești a obținut avize, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj, pentru a înființa o microcarieră experimentală în Samarinești, punctul Valea Locei. Activități de explorare ar urma să fie efectuate pe câteva hectare, terenuri care aparțin unor cetățeni din Samarinești și Horăști. Autoritățile locale speră ca societatea din Văgiulești să găsească cărbune suficient cât să și treacă la exploatare. "Are aviz pentru a căuta cărbune această firmă. Dacă este așa cum zic dânșii că angajează câțiva șoferi, câțiva oameni, măcar pe perioadă determinată, e ceva. Mai e ceva forță de muncă. La noi în comună au fost foarte multe mine, Horăști, Băzăvani, Țirioi, Boca. Nu sunt de specialitate inginer minier dar, în principiu, dacă în toată zona a fost mină de subteran, ar trebui să fie și pentru microcarieră", a declarat Marian Ardeiu, primarul comunei Samarinești.

Nu este pentru prima dată când în Valea Locei sunt efectuate lucrări de explorare în ceea ce privește zăcămintele de lignit. "S-a încercat în anii '80 o microcarieră în zona aceea, dar nu știu dacă a funcționat, cred că nu. Până în 2002 au fost mine. Zona are cărbune, vă dați seama. Zona Locea este jumătate la noi și jumătate la Motru și este exact între mina Boca și mina Horăști. Acolo sunt pășuni și ceva teren împădurit dar nu fond forestier. Acum să vedem dacă acel raport între steril și cărbune este de sub 5 la 1, că altfel nu mai este justificată economic. Mai este și problema de desfacere, dar să zicem că s-ar găsi", a mai spus primarul din Samarinești.    

Vizualizări: 947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: