Mii de ceferişti trimişi acasă cu plăţi compensatorii

Concedierea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă a intrat în linie dreaptă după ce guvernul a aprobat miercuri acordarea venitului de completare din bugetul de şomaj. În afară de venitul de completare, cei disponibilizaţi primesc de la 12 la 24 de salarii compensatorii.

Distribuirea banilor a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului, prin hotărâre. Pentru cei 2.500 angajaţi care vor fi disponibilizaţi, Ministerul Transporturilor a calculat un necesar financiar, aferent doar acestui an, pentru venitul de completare de 16,9 milioane lei. Necesarul total este de 67,9 milioane lei. "În funcţie de vechimea în muncă a salariaţilor, cei disponibilizaţi vor beneficia de 12 - 24 salarii compensatorii, în valoare maxima 1.625 lei/lună. Aceşti bani vor fi alocaţi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, astfel: 13,475 milioane lei pentru anul 2014, 32,34 milioane lei pentru anul 2015 şi 18,865 milioane lei pentru 2016", se arată într-un comunicat al transportatorului feroviar de marfă.

În conformitate cu acordul încheiat între CFR Marfă şi organizaţiile sindicale, salariaţii disponibilizaţi în urma procesului de restructurare vor beneficia de 6 salarii brute echivalente clasei 10 de salarizare (respectiv 900 lei). Aceste salarii vor fi acordate indiferent dacă persoanele disponibilizate se vor angaja sau nu în perioada următoare. În cazul în care  salariaţii disponibilizaţi se vor angaja în perioada acordării salariilor compensatorii, aceştia vor pierde ajutorul de şomaj în valoare de 547 lei pe lună.

"Procesul de restructurare are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului între volumul prestaţiei de transport şi numărul de angajaţi al societăţii, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii CFR Marfă pe o piaţă extrem de concurenţială. Precizăm faptul că activitatea CFR Marfă nu va fi afectată, clienţii noştri primesc pe această cale asigurări că activitatea societăţii se va desfăşura şi în continuare în condiţii normale", se mai spune în comunicatul companiei de stat.

PIERDERI

Compania de stat CFR Marfă, cel mai mare transportator de marfă pe calea ferată, a finalizat anul trecut cu pierderi de 262 mil. lei (circa 60 mil. euro) la afaceri de 922 mil. lei (209 mil. euro). Afacerile sunt în scă­dere cu 5%, iar pierderile sunt mai mici cu 50% faţă de 92 mil. euro în 2012. 

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: