Mii de gorjeni pierd subvenţiile APIA pentru zonă defavorizată

Agricultorii din cinci comune gorjene vor pierde subvenţiile pentru zona defavorizată acordate de APIA. Anual oamenii primeau un plus de 80 de euro la hectar din cauza calităţii proaste a solului. Primarii spun că vor trimite memorii la autorităţile judeţului şi la Guvern pentru că s-ar fi făcut o eroare. Edilii locali cred că prin astfel de măsuri oamenii vor fi nevoiţi să renunţe la agricultură.

Comunele Bolboşi, Borăscu, Negomir, Ciuperceni şi Mătăsari au scoase din categoria zonelor defavorizate. Această măsură afectează mii de gorjeni. „Comuna Bolboşi şi celelalte comune din jur au avut zonă defavorizată, iar prin Ordonanţa de Guvern ni s-a tăiat zona defavorizată. Agricultorii vor pierde începând cu acest an cam 80 de euro la hectar. Sunt circa 400 de solicitanţi care vor pierde aceşti bani alocaţi în plus pentru zona defavorizată. Noi am fost incluşi în zona defavorizată din cauza calităţii proaste a solului, iar recoltele pe care le obţinem sunt mult, mult inferioare faţă de alte zone din ţară”, a declarat Gheorghe Bilea, primarul de la Bolboşi.

Edilul local crede că foarte mulţi oameni vor renunţa la agricultură. „Ne-am gândit să facem un memoriu către Consiliul Judeţean, către Ministerul Agriculturii, către Guvern prin care vom solicita îndreptarea acestei erori. Este vorba despre o eroare care pe viitor va duce la reducerea suprafeţelor care se vor cultiva cu cereale. La noi, agricultorii cheltuiesc cam 2000 de lei la o producţie de 1600 de kilograme de grâu. Problemele sunt mult, mult mai mari pentru agricultori în condiţiile în care am avut intemperii”, a precizat Gheorghe Bilea. Şi primarul de la Borăscu spune că va trimite memorii. „Nu ştiu a cui a fost ideea de a ne scoate din zona defavorizată. Numai pe culturile agricole vor fi afectaţi peste 400 de fermieri din comuna noastră. Şi noi am discutat să trimitem memorii la Bucureşti pentru că este o greşeală”, a declarat Constantin Ţucu, primarul comunei Borăscu.

Noi reglementări în favoarea a patru localităţi

Agricultorii din cele cinci comune scoase din zona defavorizată au aflat noutăţile în urma întâlnirilor organizate de reprezentanţii APIA Gorj la sediile primăriilor. „Până în anul 2014, inclusiv, au fost cinci localităţi din Gorj incluse în zona defavorizată de condiţii naturale specifice- Măsura 212. Fermierii din  comunele Bolboşi, Borăscu, Negomir, Ciuperceni şi Mătăsari au primit subvenţii pentru zona defavorizată timp de 8 ani, iar începând cu acest an nu vor mai primi. Această Măsură nu mai este aplicabilă pentru nici una din localităţile din judeţ”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

Conducerea instituţiei spune că nu poate face nimic, la nivel local, pentru îndreptarea lucrurilor. „Sunt date de natură tehnică pe care nici APIA, nici Consiliul Judeţean, nici Direcţia Agricolă nu le pot modifica. Aceste date au fost preluate de la structurile de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii. Elementele nu sunt încă oficiale întrucât urmează să devină certe odată cu aprobarea PNDR 2014-2020, fiind anexe la respectivul document”, a mai precizat Constantin Negrea.

Pe lângă aceste modificări, vor fi şi noutăţi în favoarea altor localităţi din Gorj. „Începând cu acest an, avem un nou pachet cu propunerea de 126 de euro/hectar. Este vorba despre Măsura 10, agromediu şi climă, pachetul 5, ce reprezintă plăţi pentru adaptarea la schimbarea efectelor climatice. De acest pachet vor beneficia localităţile Motru, Văgiuleşti, Samarineşti şi Slivileşti”, a declarat directorul Negrea. 

Vizualizări: 249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: