Mii de participanţi la Nedeia de la Polovragi

Nedeia de la Polovragi, una dintre cele mai frumoase şi vechi sărbători ale ţării, a adunat şi anul acesta mii de participanţi. Peste 400 de comercianţi şi-au desfăşurat activitatea în acest târg anual. Ieri, în ziua de vârf, aproximativ 20 de ansambluri folclorice din Gorj, Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Olt au susţinut spectacole cu specific păstoresc. Manifestările au debutat cu o paradă a cailor şi o paradă a portului tradiţional. Copii de doar câţiva anişori au îmbrăcat costumul popular şi au defilat cu mândrie în zona centrală a comunei. Nici vârstnicii nu şi-au uitat tradiţia şi au participat alături de tineri la parada portului. După ce a trecut prin faţa primăriei, alaiul s-a oprit pe scena din vatra satului.

Ca în fiecare an, comuna Polovragi a impresionat şi de această dată cu parada cailor şi parada portului tradiţional. În primele rânduri ale alaiului s-au aflat preşcolarii şi elevii, urmaţi de tineri şi seniori. „Sărbătoarea de Sfântul Ilie este o tradiţie pentru comuna Polovragi. Aici se organizează cel mai mare târg anual din Oltenia, iar prin acţiunile pe care le desfăşurăm reuşim să-i atragem atât pe gorjeni, cât şi foarte mulţi turişti din diferite zone ale ţării. Anul acesta, ne-au onorat cu prezenţa 17 ansambluri folclorice din Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, care după ce şi-au prezentat costumul popular, au susţinut programe artistice pe scena amplasată în vatra satului”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi.

parada_cai

La manifestările de ieri au luat parte şi autorităţile judeţului, care au avut numai cuvinte de laudă la adresa organizatorilor. „Am venit de fiecare dată la Polovragi. Acum m-am întâlnit cu primari din Vâlcea, Argeş, care se află la această sărbătoare. Mă bucur şi felicit astfel de iniţiative. Mă bucur să văd că se păstrează tradiţia. Mă bucur să văd copii care sunt îmbrăcaţi în portul popular. Cred că vom avea viitorul asigurat în ceea ce priveşte cultura, tradiţia”, a declarat prefectul Alin Văcaru.

Subprefectul Sorin Arjoca a renunţat la o zi din concediu pentru a fi prezent la Nedeia de la Polovragi. „Sunt încă în concediu, dar am venit aici, la sărbătoarea de la Polovragi, pentru că îmi face plăcere să văd că tradiţia încă se păstrează. La Polovragi este această interferenţă şi cu judeţul Vâlcea şi, peste munţi, cu judeţul Sibiu. Este bine să păstrăm această legătură cu alte zone cu tradiţie din ţară”, a precizat Sorin Arjoca.

Şi Ion Călinoiu a lăsat activitatea de birou pentru a vedea parada costumelor tradiţionale de la Polovragi. „La Polovragi este o sărbătoare naţională, ale cărei rădăcini sunt foarte vechi. Această sărbătoare nu-i atrage numai pe gorjeni, cât şi un număr mare de turişti. Localitatea Polovragi îşi spune cuvântul ca un pilon al turismului montan şi nu în ultimul rând ca un pilon al turismului tradiţional”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

Paradele au fost admirate şi de primarul Florin Cârciumaru. „În fiecare an răspund cu plăcere invitaţiei domnului primar. Pentru mine, în calitate de primar al municipiului Târgu Jiu, este o onoare să mă întâlnesc cu o autoritate locală din această zonă şi îmi place să particip şi la Polovragi, şi la Novaci, şi la Baia de Fier, când e o zi de sărbătoare pentru zonele respective”, a declarat Cârciumaru.

autoritati_polovragi

TURIŞTI

Nedeia de la Polovragi a adus bani frumoşi nu numai în bugetul local al comunei, cât şi proprietarilor de pensiuni din zonă. Locurile de cazare au fost ocupate tot week-endul. Sute de turişti din toată ţara au profitat de zilele libere pentru a vizita târgul şi obiectivele turistice, precum Mănăstirea şi Peştera Polovragi. O parte dintre ei şi-au prelungit week-endul şi cu ziua de ieri, asta pentru a putea participa la paradele organizate de autorităţile locale.

Vizualizări: 313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: