Milioane de euro pentru salvarea castanilor bolnavi de cancer de la Tismana

Un proiect derulat prin Agenția Județeană pentru Protecția Mediului poate salva castanii din Tismana, dar poate crea și câteva zeci de locuri de muncă. Valoarea proiectului este de două milioane și jumătate de euro și va fi implementat la Tismana pe o perioadă de aproximativ 4 ani. În tot acest timp, primarul localității susține că vor fi create câteva zeci de locuri de muncă temporare și vor fi salvați castanii din zonă.

Castanii din zona Tismana au fost afectați de „cancerul de scoarță” care a dus la scăderea producției de castane. Autoritățile locale din Tismana împreună cu reprezentanții Agenției Județene pentru Protecția Mediului au demarat un proiect pentru salvarea castanilor și totodată pentru crearea de locuri de muncă în zonă. „Vor fi create prin acest proiect câteva zeci de locuri de muncă temporare pe o perioadă de patru ani. Este vorba de reabilitarea a 60 de hectare de castani, aflați în suferință din cauza cancerului de scoarță. Inițial se va realiza o plantație care să permită plantarea castanilor pe o suprafață de 20 de hectare. Vor fi castani rezistenți la cancerul de scoarță, iar apoi se vor trata încă 40 de hectare, începând cu perimetrul de castani din fondul silvic, iar apoi se va trece la castanii din fondul privat”, a declarat Marian Slivilescu, primarul localității Tismana.

Producția de castane a scăzut la o treime

Dacă în trecut zona Tismana ere cunoscută în județ și în ţară pentru producția de castane, nu același lucru se întâmplă acum, de când plantațiile sunt afectate. În anii buni producția depășea 130 de tone, însă acum a scăzut la 40 de tone anual. „Tismana producea în anii buni 120-130 de tone de castane, numai din domeniul silvic, la care se adăuga și producția din domeniul privat. Din păcate pomii au fost atacați de acest cancer de scoarță și virusul s-a tot extins și a făcut pagube însemnate. În ultimii ani producția este de cel mult 40-50 de tone și sperăm ca acest proiect să dea rezultate”, a mai precizat Slivilescu

Dacă lucrurile merg bine primarul vrea să organizeze la toamnă „Festivalul Castanului”.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: