MINCIUNĂ: Medicii susţin că nu trimit bolnavii internaţi să cumpere medicamente

Bolnavii care sunt trimiși de medici să-și cumpere medicamente în perioada în care sunt internați în spital își pot recupera banii de la conducerea spitalului. Un singur pacient a făcut acest lucru de când legea a intrat în vigoare în anul 2008. Deși a devenit ceva obișnuit ca bolnavii să-și cumpere medicamentele, conducerea spitalului susține că nu cunoaște astfel de cazuri, iar dacă acest lucru se întâmplă, singurii vinovați sunt medicii.

De multe ori, bolnavii ajung să cheltuiască sute sau chiar mii de lei pentru anumite medicamente care nu se găsesc în spitale. Medicii le fac liste întregi cu tot ce le trebuie și sunt trimiși elegant la farmaciile din Târg-Jiu să-și cumpere medicamentele sau materialele sanitare. Puține sunt persoanele care știu că își pot recupera banii cheltuiți pentru achiziționarea medicamentelor cumpărate din farmacii, pe timpul internării. „Nu știam că pot să ne dea banii înapoi dacă ne trimit să cumpărăm medicamente. Dar la cât este de umblat, mai bine ne lipsim. Pierdem timpul degeaba și nu știm dacă o să-i recuperăm. Ar putea să ne spună medicii că ne putem lua banii înapoi”, a declarat un pacient.

Când află pașii pe care trebuie să-i urmeze sunt dispuși să renunțe la bani. Este și cazul unei femei care a fost trimisă chiar ieri de medicii din spital să cumpere medicamente. „Acum am cumpărat puține pastile. Am luat numai de 20 de lei, dar până acum am luat de milioane. Ne spun că nu le au în farmacia spitalului și ne trimit în oraș”, a spus un suferind de diabet.

Nimeni nu vrea banii înapoi

Așa se face că în ultimii ani un singur pacient a încercat să-și recupereze banii, dar în cele din urmă a renunțat. „Nu cred că am avut mai mult de unul sau doi bolnavi care au fost nevoiți să-și cumpere medicamente. Poate au fost mai mulţi, dar nu mi s-a adus la cunoștință. Eu de unul sau doi bolnavi am cunoștință că au vrut să-și recupereze banii pentru pastilele cumpărate din farmacii, dar au renunțat până la urmă să le decontăm”, a declarat Vasile Stănculete, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu.

În aceste condiții, conducerea spitalului susține că la spitalul județean de urgență din Târgu-Jiu se găsesc medicamentele de bază, iar dacă un pacient este trimis să-și cumpere din farmacii, e direct responsabil șeful secției. „În momentul în care medicul respectiv trimite bolnavul  să-și cumpere medicamente este direct răspunzător  și va fi tras la răspundere pentru faptul că trimite bolnavul să-și cumpere medicamentele respective în timpul internării în spital. Nu am cunoștință că s-ar întâmpla asta”, a precizat directorul Vasile Stănculete.

Bolnavii trebuie să-i solicite medicului curant să scrie denumirea medicamentului pe o hârtie, să-și pună parafa, după care șeful secției trebuie să aprobe, iar apoi conducerea spitalului. Pacientul trebuie să prezinte hârtia, dar și bonul atunci când își vrea banii înapoi.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: