Minele Lupoaia şi Ploştina, obiective de muzeu

Obiecte din minele Lupoaia şi Ploştina din Motru vor ajunge curând într-un muzeu. În maxim doi ani cele două mine vor fi închise iar uneltele cu care astăzi minerii îşi fac treaba la sute de metri sub pământ vor fi expuse într-un muzeu.

Cei care au lucrat zeci de ani în subteran s-au arătat extrem de dezamăgiţi la aflarea veştii că pentru eficientizarea sistemului Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va închide cele două mine Lupoaia şi Ploştina.

Oamenii au cerut primarului municipiului Motru, Dorin Hanu să expună uneltele într-un muzeu pentru a nu se uita că Oraşul Motru s-a înfiinţat odată cu cele două mine. „Am lucrat 30 de ani ca maistru la mina Lupoaia. Sănătatea nu-mi permite să mai intru în subteran şi eu fac parte dintre aceia care i-au solicitat primarului să facă un muzeu, deşi nu vor fi foarte multe lucruri de expus dar măcar să vadă şi nepoţi noştri lopeţile şi târnăcoapele cu care se sapă sub pământ”, a spus Costică Vlad din Motru.

Muzeul va fi gata la anul

Înfiinţarea unui astfel de muzeu nu necesită mari eforturi financiare motiv pentru care primarul oraşului Motru Dorin Hanu, spune că nu vede o piedică în realizarea acestuia. „Mulţi cetăţeni ne solicită să facem acest obiectiv pentru că mai avem la ora asta posibilitatea de a strânge exponate din mineritul de subteran, care se pare va dispărea în viitorul apropiat”, a precizat acesta. Muzeul va fi gata anul viitor şi va funcţiona în clădirea şcolii generale din Ploştina care va fi desfiinţată din 1 septembrie.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: