Miner „înghiţit” de noroi. „Este bătaie de joc!”

Nămol cât vezi cu ochii. Un om încearcă să facă un pas, dar cizma i se afundă. Se sprijină în sticla cu apă, pentru a-şi trage piciorul din noroi. Cizma de cauciuc îi rămâne acolo. O scoate cu greu, mai face un pas, aceeaşi poveste. Are doi kilometri de mers până la utilajul la care lucrează. Este vorba de un miner de la Cariera Roşiuţa, care încerca miercuri să ajungă la locul de muncă, împreună cu colegii lui.

„Noroiul nu s-a inventat în carierele din Gorj”, spunea zilele trecute un director din Complexul Energetic Oltenia. „Nu putem să ţinem umbrela atunci când plouă”, îl completa în mod nefericit un lider de sindicat. Noroi este în cariere de zeci de ani, este adevărat, dar asta nu înseamnă că nu pot fi luate măsuri pentru condiţii de muncă mai bune în cariere.

La Cariera Roşiuţa, minerii trebuie să meargă pe jos doi kilometri până la utilajul minier. Rar se asigură mijloc de transport, deşi în mod evident nu este eficient să plăteşti oameni să meargă ore bune prin noroi. „Este bătaie de joc, nu este normal ce se întâmplă. Dacă le ceri salopetă de schimb, refuz total, pe motiv că nu au. Este normal să stăm cu salopetele ude tot schimbul?”, a spus un miner de la Roşiuţa.

Într-un final, s-a găsit un tractor care să îi ducă pe mineri la excavator, dar abia atunci când a fost evident că nu se putea merge, pentru că oamenii se scufundau pur şi simplu în nămol. Oamenii care ne-au trimis fotografiile spun că se aşteaptă la presiuni din partea conducerii, din cauză că arată condiţiile de muncă.

Minerii pot rămâne fără condiţiile deosebite de muncă

Minerii Complexului Energetic Oltenia riscă să rămână de la 1 ianuarie 2019 fără avizul pentru condiţii deosebite de muncă. În Gorj sunt 7.381 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia încadraţi la condiţii deosebite de muncă.

Potrivit legii, CEO ar fi trebuit să ia măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă până la finele acestui an. Astfel, conform art. 29 din Legea 263/2010, aşa cum a fost modificat prin OUG nr. 65/2015: ,,Locurile de muncă pot fi menţinute în condiţii deosebite, prin reînnoirea avizelor de încadrare pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, pentru o perioadă de maximum 3 ani, începând cu data de 1 ianuarie 2016, termen până la care angajatorii au obligaţia de a normaliza condiţiile de muncă”.

Managerul Sorin Boza recunoştea într-o emisiune televizată că se putea face mai mult înainte de intrarea în iarnă pentru amenajarea căilor de acces. „Trebuia să acordăm o mai mare atenţie la începutul iernii. E greu astăzi să intri cu un buldozer să nivelezi. Cred că se putea face o pregătire mai bună înainte de intrarea în iarnă”, a spus Boza la Accent TV.

Drepturi care ar putea fi pierdute

Noroiul nu este singurul motiv pentru care minerii sunt încadraţi în condiţii deosebite de muncă. Perioada lucrată în grupe superioare de muncă, respectiv condiţii deosebite/speciale de muncă conferă asiguraţilor următoarele drepturi: majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite de muncă; majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă, respectiv în condiţii speciale de muncă; reducerea vârstei standard de pensionare, proporţional cu perioada efectiv lucrată în aceste condiţii.

Atât parlamentarii, cât şi liderii de sindicat au promis că vor face demersuri pentru ca minerii să poată obţine şi din 2019 aviz pentru condiţii deosebite de muncă.

Vizualizări: 8,809

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: