Mineriada de la Stoeneşti – comemorată la Lupeni

Liga Miron Cozma v-a organiza marţi un simpozion şi o acţiune de comemorare a celor 10 ani scurşi de la mineriada de la Stoeneşti, ultima mare acţiune de protest în care au fost implicaţi minerii din Valea Jiului. Preşedintele Ligii, Constantin Creţan spune că Miron Cozma şi reprezentanţi ai ligii ce îi poartă numele se vor întâlni la Lupeni, în Valea Jiului, unde, timp de circa două ore se va discuta despre evenimentele care au dus la arestarea fostului lider al minerilor. O acţiune similară a fost organizată luna trecută la Târgu Jiu şi la Costeşti, pentru a fi marcată trecerea unui deceniu de la mineriada respectivă. Cu acea ocazie, fostul prefect de Gorj din acea perioadă, Pantelimon Manta, a declarat că în 1999 a existat un ordin de a se trage în protestatari, pe care nu l-a pus însă în aplicare.

Constantin Creţan afirmă că atât el, cât şi Miron Cozma speră să mai aibă parte de astfel de dezvăluiri şi la întâlnirea de la Lupeni. „Aţi văzut că de abia după 10 ani am aflat că unii dintre guvernanţi s-au gândit să tragă în noi pentru că ne ceream drepturile. Asta a fost la Târgu Jiu, în Gorj, acum mergem la Lupeni, în Valea Jiului, pentru că poate şi autorităţile de acolo au să ne spună lucruri interesante. Vom vedea marţi, când ne vom întâlni la Lupeni cei care am participat la acele evenimente”, a menţionat Creţan.

Liderul Ligii Miron Cozma afirmă că, după simpozionul de la Lupeni, participanţii se vor deplasa în judeţul Olt, la Stoeneşti, localitate în care, în 1999, forţele de ordine au reuşit să blocheze înaintarea minerilor spre capitală. De asemenea, acolo a fost prins Miron Cozma şi încarcerat în baza sentinţei pe care o primise pentru implicarea în mineriada din 1991.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: