Minerii, de cinci zile în greva foamei. Soluţii, săptămâna viitoare!

Astăzi este a cincia zi de greva foamei a minerilor din CE Oltenia, protest pornit luni de Manu Tomescu şi Florin Predescu, cărora li s-au alătura zeci de ortaci. Mulţi dintre ei au ajuns la spital, unul chiar de două ori. La Tehomir, circa 80 de mineri au rămas blocaţi în subteran, ei respingând oferta lui Ciurel, de a pleca acasă cu 13.000 de lei, pe concediere individuală. Asta pentru că ar pierde venitul de completare acordat de guvern timp de doi ani celor 2.133 de angajaţi concediaţi colectiv.

Florin Predescu de la cariera Lupoaia, unul dintre cei doi mineri care au intrat în greva foamei încă de luni dimineaţă, a fost preluat joi în jurul orelor 4 de un echipaj SMURD după ce i s-a făcut rău. Predescu a fost transportat la spital unde a primit îngrijiri medicale. Acesta a refuzat internarea şi a mers acasă. Alţi doi protestatari au plecat acasă miercuri seara după ce s-au simţit rău. Este vorba de Gheorghe Migiu de la Peşteana care prezenta stări de leşin şi Vasile Mormodol de la Roşiuţa din cauza tensiunii mari. Jean Dunculescu de la cariera Husnicioara a fost luat ieri de o ambulanţă după ce i s-a făcut rău. Acesta s-a întors la protest şi din nou a fost luat cu salvarea.

Greviştii nu au renunţat la protest, deşi comisia de negociere a mers ieri în Capitală la invitaţia ministrului Energiei.

Omul Alin Văcaru vede discriminările, prefectul nu

O delegaţie formată din greviştii foamei şi lideri de sindicat au mers ieri după-amiază la discuţii şi cu prefectul de Gorj, Alin Văcaru. După şedinţă minerii au plecat cum au venit. Chiar dacă ieri liderii sindicali şi administraţia CEO au mers la Bucureşti pentru deblocarea situaţiei, prefectul le-a spus oamenilor că săptămâna viitoare va merge la Ministerul Energiei pentru a transmite doleanţele lor. “Le-am promis că săptămâna viitoare o să mă duc la Bucureşti şi o să stau de vorbă cu domnul Gerea, chiar şi cu domnul prim-ministru dacă o să îi permită timpul, ca să-i spun, să-i explic aceste probleme personal, dar o să trimitem şi oficial”, a spus prefectul Alin Văcaru.

Întâlnirea dintre cele două părţi a avut loc la solicitarea greviştilor şi nu a prefectului, aşa cum era normal. Totodată, Văcaru a spus că în calitate de „persoana Alin Văcaru“ nu este de acord cu discriminarea salariatelor din CEO. “Am fost de acord cu ei în nume personal. Ca persoana Alin Văcaru nu sunt de acord ca doar unele doamne să primească  acea sumă de bani, dar le-am spus că, dacă este discriminatoriu sau nu, asta  nu va decide decât instanţa de judecată. Am înţeles că este şi un dosar pe rol”, a mai spus prefectul. 

Greviştii spun că nu renunţă la proteste până nu va fi încheiat un Contract Colectiv de Muncă. “Prefectul a fost de acord, chiar şi domnul subprefect, că acordurile acestea creează discriminări între salariaţi şi nu sunt corecte. Mulţumiţi am fi fost dacă ar fi fost controale. I-am spus că vom continua greva foamei până vin liderii de la Bucureşti, până vedem Contractul Colectiv de Muncă”, a spus grevistul Manu Tomescu.

Cine sunt greviştii foamei

Până la închiderea ediţiei mai erau 37 de salariaţi CE Oltenia în greva foamei. Cei care au pornit protestul încă de luni dimineaţă au fost Manu Tomescu de la Termocentrala Rovinari şi Florin Predescu de la cariera Lupoaia, acestora li s-au alăturat tot luni şi Petre Goanţă-cariera Pinoasa, Relu Constantinescu-cariera Roşia, Marius Pascu-cariera Peşteana. Marţi s-au solidarizat şi: Ionică Bădoiu-Peşteana, Bogdan Croitoru, Tudor Mihart, Dumitru Dragotă, Vasile Mormodol, Cristinel Mihart, Petre Ruican, Nicolae Vasilescu, Ion Răuţ şi Lăpăduş Lupulescu de la cariera Roşiuţa, Gheorghe Igiu-Peşteana, Gheorghe Lungu-Termocentrala Rovinari, fraţii Constantin şi Nicolae Bodislav, Matei Stamatoiu, Cristian Miculete şi Bogdan Ungureanu toţi de la cariera Peşteana, Nicolae Bunoaica-Lupoaia. Marţi seara au intrat în greva foamei şi sindicalistul Nelu Roşca  Roşiuţa, liderul de la cariera Lupoaia, Nicolae Bădiţa, Dumitru Pârvulescu de la Peşteana şi Constantin Mitrescu de la Rovinari. Miercuri au intrat în greva foamei Nicuşor Croitoru şi Tiberius Tufoi de la Tismana I,  Ion Popescu de la ELCFU Motru, Jean Duncescu de la cariera Husnicioara, Ilie Niciola de la Termocentrala Rovinari, Gheorghe Sperlea, de la cariera Jilţ Sud. Ion Tudorescu-Tismana 1. Joi au decis să intre în greva foamei Victor Munteanu- Husnicioara, Ion Chiţimia-Lupoaia şi Gabriel Curuţu- Peşteana, Dinu Constantin Roşu- Roşiuţa, Constantin Berchez şi Daniel Spariu-Jilţ Nord.

PROTEST ÎN SUBTERAN

Minerii de la Tehomir au radicalizat şi ei protestul. În afară de faptul că au rămas blocaţi în subteran, doi dintre protestatari au intrat şi în greva foamei.

APEL

Sindicatele din CE Oltenia au făcut ieri apeluri repetate la autorităţile locale şi la guvern, să fie preocupaţi de viaţa şi sănătatea celor care protestează. Chiar şi Federaţia Sindicatelor Europene a fost solicitată să intervină pe lângă Guvernul României, abuzurile din CE Oltenia fiind considerate foarte grave.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: