Minerii de la Husnicioara au ieşit în stradă. Mesaj: „Opriţi jaful!”

Sute de angajați ai Complexului Energetic Oltenia, mineri ai carierei Husnicioara din Mehedinți, au protestat joi, 13 octombrie, la Drobeta Turnu Severin. Minerii i-au avut alături pe salariații de la regia de apă grea. Minerii din CE Oltenia au cerut soluții pentru funcționarea carierei Husnicoara, dar și pentru faptul că orașul nu are căldură, mulți dintre minerii companiei energetice locuind în Drobeta Turnu Severin.

Cu pancarte, haine groase, dar și cu multă hotărâre, circa două sute de mineri de la cariera Husnicioara a CE Oltenia au organizat un marș de protest și au pichetat joi sediul primăriei din Drobeta Turnu Severin, Consiliul Județean și Prefectura Mehedinți. Nu au fost singuri, acestora li s-au alăturat angajații de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) care nu și-au primit salariile de aproape o jumătate de an. Paul Constantinescu, lider sindical la cariera Husnicioara, a spus ce i-a determinat să iasă în stradă. "De la 10 la 12 am avut o manifestare împreună cu cei de la Romag. Cerem fără îndoială să găsească soluții pentru termocentrala de la Halânga, să putem să livrăm cărbunele acolo, era un slogan acolo la noi: «Avem termocentrală, avem infrastructură, avem cărbune și nu avem căldură»", a declarat Paul Constantinescu, liderul Sindicatului Liber Carieră Husnicioara 2014.
Nemulțumirea acestora pleacă de la faptul că autoritățile locale au decis să pună în funcțiune un cazan de la Termocentrala Halânga, dar să folosească păcură și nu cărbune de la Husnicioara. Autoritățile nu ar vrea, pentru că nu au obținut autoritățile de mediu.
Minerii care au participat la pichetare au fost liberi de la serviciu, acesta este și motivul pentru ca ceilalți nu li s-au alăturat, pentru că au lucrat.
Minerii CE Oltenia lucrează în prezent pe steril, însă sunt premise ca de săptămâna viitoare să livreze cărbune pentru CE Oltenia. "Trebuie semnat contractul de directorul Ionel Ilie cu CFR. S-a făcut pentru Turceni. Practic undeva marți-miercuri începem livrările la Turceni", a mai spus sindicalistul.
Circa 80% din minerii de la UMC Husnicioara sunt cetățeni ai orașului Drobeta Turnu Severin.

Vizualizări: 1,165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: