Minerii de la Tehomir refuză să plece acasă

Dacă pentru unii mineri din Gorj acest program de restructurări ce cuprinde şi plăţi compensatorii şi venit minim garantat este o binecuvântare, pentru alţii este un sacrificiu. Este cazul minerilor de subteran de la Mina Tehomir. Aici nu mai puţin de 39 de salariaţi îndeplinesc condiţiile însă foarte mulţi dintre ei pleacă mai mult forţaţi, nu de bună voie. Un singur miner de aici a decis să plece la cerere, spune că nu s-a acomodat în minerit.

Cele peste o sută de disponibilizări de la Complexul Energetic Turceni vizează în mare parte personalul de la subteran. Aşa se face că la Mina Tehomir sunt 39 de salariaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare în mai puţin de doi ani. Doar trei dintre aceştia au de aşteptat doi ani întregi până ies la pensie. Cert este că, potrivit şefului de mină, Ion Susanu, oamenii sunt nemulţumiţi de acest program şi spun că şi-ar dori să plece la pensie direct din subteran. „Toţi aceşti 39 de salariaţii au condiţii de pensionare, ori vechime peste 20 de ani şi fac vârsta 43 de ani, ori vârsta peste 43 de ani şi fac vechime peste 18 ani în subteran.

Nemulţumiri

„Toţi ar vrea să facă cât mai mulţi ani, dar trebuie să respectăm programul”, a declarat Ion Susanu, şeful Minei Tehomir. Afirmaţiile acestuia sunt confirmate şi de salariaţii puşi pe lista de disponibilizări. Oamenii nu sunt prea încântaţi de acest program. Mulţi dintre ei vor la pensie de drept. „Toată tinereţea mea am muncit sub pământ, normal că nu sunt de acord cu disponibilizările astea. Nu sunt de acord, vreau să ies şi eu la pensie la 45 de ani aşa cum a ieşit şi tatăl meu. Avem copii de crescut, avem greutăţi, am muncit în condiţii grele şi nu e drept, am muncit aici la Tehomir 22 de ani”, a declarat Mitică Petrişor.

Alţii spun că mineritul e deja falimentar, dar tot li se comite o nedreptate. „Era bine să ne mai fi ţinut măcar să ieşim şi noi de drept. Aici am lucrat 22 de ani şi ni se comite o nedreptate. Oricum mineritul e falimentar însă trebuia să ne mai ţină dar asta e, ne supunem legii”, a declarat Mircea Sârghe, de 45 de ani.  

O singură disponibilizare la cerere

Tinerii însă nu sunt de aceeaşi părere. Mulţi dintre ei nu s-au putut acomoda aşa că la Tehomir există o singură disponibilizare la cerere. Aristică Porodan, de 31 de ani, spune că nu s-a acomodat şi că mineritul nu e de viitor. „Eu vin din alt domeniu am un an şi ceva vechime aici dar nu m-am acomodat. Eu am lucrat în construcţii, am crezut că o să fie bine dar nu sunt compatibil cu ceea ce este aici. Eu vreau să fac altceva, mineritul nu e de viitor dar vrei să faci performanţă într-un domeniu”, a declarat Aristică Porodan.

EXPLICAŢIE

Liderii de sindicat de la Mina Tehomir au şi o explicaţie pentru nemulţumirea minerilor de a ieşi mai devreme la pensie. „Este o vârstă destul de mică, 43 de ani să ieşi la pensie. Mulţi mineri au la vârsta asta copiii încă în facultăţi, soţiile poate nu lucrează, e foarte greu să întreţii. În schimb, pentru unitate este o măsură foarte bună de protecţie socială.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: