Minerii nu își pot lua liber. Sindicalist: Nu poți să-i lași să plece, pentru că nu ai cu cine să lucrezi!

Minerii nu își mai pot lua zile libere din cauza lipsei de personal. S-a ajuns în această situație în urma disponibilizărilor făcute în urmă cu două luni și datorită cererii foarte mari de energie din această perioadă. Cei care muncesc peste program speră măcar să fie și plătiți pe măsura muncii lor.

În primele șase luni ale acestui an, Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost în top în Sistemul Energetic Național. În aproape toate carierele, s-a trecut la program prelungit, iar mii de oameni au fost chemați la muncă și în zilele de weekend. Cei care ar fi urmat să beneficieze acum de zile libere, nu mai pot. Este nevoie de ei la serviciu. „S-a lucrat șapte zile în loc de cinci la activitatea minieră. Sunt mii de colegi care au primit sporuri că au venit la serviciu în zilele de sâmbătă și duminică. Sunt colegi care nu au cum să beneficieze de recuperări pentru că au ore lucrate suplimentar și nu o să aibă cum să le ia. Compania va trebui să găsească o modalitate să le plătească oamenilor acești bani”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

„Zilele trebuie plătite!”

În urmă cu trei luni, CEO a disponibilizat o mie de salariați. Calculele pentru a nu intra într-un colaps pe linia de producție au fost făcute în baza datelor de anul trecut, cu program de cinci zile pe săptămână. Cum în acest an s-a lucrat la capacitate maximă, automat, și salariații au fost foarte solicitați. Vestea bună este că toți cei care au muncit peste program au fost plătiți, până acum. „Oamenii nu își pot lua zile libere. Presupunem că atunci când a făcut disponibilizările, compania și-a făcut un calcul. A considerat că se poate acoperi cu personalul care a mai rămas. Dar pe program de cinci zile. Activitatea de carieră are în jur de 9.500 de salariați. În momentul în care, în loc de cinci zile, lucrezi șapte, ai nevoie de un plus de salariați. De multe ori, colegii au lucrat fără să-și ia zile libere și s-au acumulat de la o lună la alta. Zilele astea trebuie să fie plătite. Nu poți să le dai liber oamenilor pentru că nu mai ai cu cine să lucrezi în această perioadă. Nu este deficit de personal, dacă facem calcule ca după un an normal. În acest an, condițiile din piața de energie ne-au favorizat foarte multe pe noi. Dar nu cred că va fi așa și anul viitor, de exemplu”, a mai declarat sindicalistul.

PROMISIUNI

Președintele Directoratului CEO, Sorin Boza, vine cu promisiuni. Dacă situația financiară a companiei va fi una pozitivă, la sfârșitul anului 2017, minerii și energeticienii ar putea avea venituri mai mari de anul viitor. „Se lucrează la un program de șase zile pentru că avem nevoie de cărbune în această perioadă. Poate vom reveni la patru sau chiar cinci zile în perioada următoare. Noi trebuie să facem un buget bazându-ne pe anul trecut și nu mai putem crește salariile. Dacă vom ieși pe profit la sfârșitul acestui an, ar putea crește și veniturile angajaților. Îmi doresc ca oamenii să aibă un salariu pe măsura muncii pe care o depun pentru că știu că muncesc din greu”, a declarat Sorin Boza.

Vizualizări: 5,400

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: