Minerii se apropie de Bucureşti. Nici ploaia nu i-a oprit!

Salariații din cadrul Complexului Energetic Oltenia care mărșăluiesc deja de cinci zile spre București nu sunt băgați în seamă de guvernanți. Organizatorii marșului de protest nu au fost contactați până acum de niciun oficial de la centru. Chiar și așa, minerii spun că își continuă drumul chiar dacă oboseala și rănile îi încetinesc. Joi de dimineață au intrat în Slatina și au avansat zeci de kilometri, înnoptând la Scorniceşti.

Circa 60 de mineri și energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia continuă marșul de protest spre Capitală. Câțiva dintre ei au renunțat în ultimele zile, după peste 150 de km parcurși pe jos, din cauza rănilor de la picioare însă numărul protestatarilor a rămas constant pentru că în formație s-au alăturat și alți colegi care au venit din urmă. Joi de dimineață, la primele ore, minerii au fost întâmpinați cu aplauze de localnicii din Slatina, dar și de sindicaliști și salariați de la Alro Slatina.
Și-au continuat drumul către București, dar fiecare kilometru parcurs a devenit pentru fiecare din ce în ce mai dificil. Organizatorii marșului de protest spun că nu forțează oamenii și că preferă să înainteze mai puțin decât să oprească protestul. "Starea de spirit este ok, mai puțin starea fizică. Starea fizică în primul rând generată de bășici. Crampele au mai dispărut, că ne-am obișnuit deja. Au mai fost colegi care au renunțat la recomandarea medicilor, dar oricum au venit alți colegi în locul lor. Acțiunea este una benevolă, nu e una de impunere. Cine a vrut, a mers. Unii oameni au renunțat la concedii și dincolo de chestiunea aceasta, au renunțat la un rând de piele de pe picioare. Am plecat mai de dimineață, am vrut să intrăm la 8 în Slatina. Continuăm drumul", a declarat peședintele FNME, Dumitru Pârvulescu, joi seara.
Protestatarii CE Oltenia au mărșălui joi chiar și pe ploaie. "Marșul disperării pe ploaie și pe vânt. România mai are Președinte, Guvern și Parlamentari?", au scris protestatarii pe facebook.

Marșul, ignorat de guvernanți
Reprezentanții Guvernului par să fie indiferenți la acest protest al minerilor pe jos. Acțiunea salariaților CE Oltenia a fost intens mediatizată însă organizatorii marșului spun că șefii de la centru nu au încercat să ia legătura cu ei. "Nu am fost contactați de nimeni de la Guvern. În schimb, colegii noștri din țară au fost alături de noi. La Craiova II și Ișalnița colegii, la Slatina au fost colegii de la Cartel Alfa și sunt cu noi câțiva sindicaliști de la Alro Slatina", a mai spus Pârvulescu.
Salariații Complexului Energetic Oltenia merg la Guvern pentru a duce un memorandum prin care cer premierului Dacian Cioloș o politică energetică în interesul României.

Protest văzut de toată România
Dumitru Pârvulescu a explicat pentru presa centrală de ce a ales marşul de 300 de kilometri ca mijloc de protest. „Degeaba am protestat noi în număr foarte mare la Târgu Jiu, nu ne-am făcut auziţi. Aşa, mediatizarea se face direct, au trecut sute, mii de oameni pe lângă noi, în maşini, pe jos, ne-au încurajat, s-a postat pe Facebook. Lumea trebuie să vadă, trebuie să ştie ce se doreşte, trebuie să avem atitudine civică. Ce s-a întâmplat în România este şi efectul dispariţiei societăţii civile. Dacă ne dorim să devenim doar piaţă de desfacere, aşa cum se intenţionează, atunci să nu reacţionăm! Se va întâmpla aşa cum s-a întâmplat şi în alte sectoare. Ni se vând din afară produse la preţ de dumping, producătorii noştri intră în faliment, după care se revine la preţul real. E foarte rău că nimeni nu mai are nicio reacţie, iar guvernanţii fac ce vor!“, a mai spus Pârvulescu.

Galerie foto



Vizualizări: 16,613

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: