Minerii şi energeticienii nu au „noroc bun“ nici anul acesta

Sindicatele din minerit și energie continuă „să se bată“ în adrese trimise la complex și Ministerul Energiei, pentru a cere stoparea concedierilor anunțate pentru anul acesta. Acesta este modul lor de a le arăta membrilor interesul pentru bunăstarea lor. Liderii și-au făcut un obicei din a posta și pe Facebook adresele pe care le trimit autorităților. De cele mai multe ori adresele vin una după alta, semn că imediat ce trimite un sindicat, trimite adresă și celălalt, demonstrând astfel că au grijă de interesele oamenilor.

 Sindicatele din minerit și energie par să continue jocul de imagine. În ultima perioadă sindicalismul se face pe Facebook. Să luăm exemplu ziua de 11 ianuarie. Sindicatul Mine Energie Oltenia postează pe pagina de socializare o adresă pe care a trimis-o la CE Oltenia, dar și răspunsul. SMEO se opune planului de concediere din 2017, este mesajul transmis acum complexului. Nu la fel de vehement a fost și la concedierile din 2015. Trei ore mai târziu, un sindicat al Federației Naționale Mine Energie arată că și federația este interesată de soarta minerilor și energeticienilor și că se opune concedierilor. FNME nu trimite adresa CE Oltenia, ci chiar ministrului energiei Toma Petcu.

 Luptă între sindicate

După revocarea lui Laurențiu Ciurel din funcția de director de la CE Oltenia, liderii de la SMEO și aliații au descoperit sindicalismul. Chestiuni cu care erau de acord orbește în mandatul lui Ciurel i-au făcut să urle din toți rărunchii în această perioadă. Exemplu prima de Crăciun, cota de cărbune, facilități micșorate sau eliminate de Ciurel, cu sprijinul acestor sindicate. Dar, independent de aceste fapte, au fost situații în care liderii de la SMEO au susținut în mod corect anumite lucruri. În același timp, cei mai vocali sindicaliști de la Federația Națională Mine Energie (FNME), care au organizat proteste, greve ale foamei și procese, care se auzeau în timpul lui Laurențiu Ciurel, în ultimul an sunt aproape inexistenţi. Au refuzat să vorbească sau să recunoască probleme reale, de la nivelul muncitorului, doar pentru că au vorbit despre ele cei de la SMEO. Și pentru că nu mai era Ciurel! Şi pentru că le convenea noua administraţie.

Nu poate fi comparată perioada Ciurel cu ce a urmat după el, ca impact asupra salariaţilor, dar multe probleme au persistat. Este de urmărit cum se vor poziţiona sindicatele după ce PSD va prelua şefia companiei, aşa cum este de aşteptat să se întâmple.

Vizualizări: 1,345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: