Minime

Moneda euro s-a prăbușit. Aplauze, urale. Dar stați, nu vă bucurați încă! Euro s-a prăbușit față de dolar, din cauza Greciei. Pe de altă parte, oricât de rău ar duce-o, euro încă e regele animalelor pe lângă jigăritul leu. Care a ajuns, știți povestea deja, la minimul istoric.

Am auzit-o de atâtea ori pe asta cu minimul istoric încât ne dăm seama de competența organelor statului. Cred că, în limbile civilizate ale țărilor dezvoltate, expresia ”minim istoric” nici nu există. Pentru că, repetat periodic, recordul de ”minim”, lingvistic vorbind, sugerează regresul. În general, omenirea are tendința să progreseze. Să-și atingă maximul istoric, mereu, zi de zi, an de an, secol de secol. Cu excepția Evului Mediu, canalele de știri din istoria lumii nu au consemnat decât vârfuri, s-a mers dinspre rău spre bine. Și ăia care au mers foarte bine i-au tras, pe spinarea lor, și pe ceilalți în față, spre culmi. Acum, însă, e capitalism și piață liberă. România e condusă de 60 de ani de incompetenți și nimeni n-are interes să o salveze de la minimul istoric absolut spre care se îndreaptă. Falimentul unui stat. Cât poți să te mai prăbușești fără să atingi fundul, ca Alice din Țara Minunilor în vizuina iepurelui- La urma urmei trebuie să fii la pământ ca să fii sigur că nu mai ai unde să cazi. Spre asta ne îndreptăm și nu pare să ne deranjeze.

Uitați-vă la Grecia și o să înțelegeți că pe noi nu ne va salva chiar nimeni. Aportul Greciei la bunăstarea omenirii este uriaș. Grecia Antică a dat lumii descoperiri epocale în domenii esențiale, unele incredibile pentru timpurile lor, contrazise sute de ani după ce au fost enunțate și acceptate, finalmente, recent, mulțumită probelor aduse de tehnologie. Soția unui demnitar grec chiar spunea, anul trecut, că, la cât de multe a făcut Grecia pentru omenire, n-ar mai trebui să dea nici un ban înapoi la FMI, pentru că tot Europa îi este, încă, datoare. Drăguță încercare. Dar s-a respins. Grecia va fi în curând scoasă din UE și lăsată să moară. Și e Grecia. Noi suntem noi și, din minim istoric în minim istoric, ne apropiem cu pași repezi de victoria finală. Împotriva noastră.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: