Ministrul acuză CE Oltenia că ia certificatele de carbon în ultima lună

Complexul Energetic Oltenia a dat peste 300 de milioane de euro pentru certificatele de carbon aferente producției de energie de anul trecut. Cele mai multe le-a cumpărat luna aceasta, termenul limită fiind de 30 aprilie.

Compania a plătit în general între 42 și 47 de euro pentru fiecare certificat, prețurile fiind mult mai mici în toamnă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a acuzat compania că a cumpărat târziu certificatele, uitând că abia acum câteva săptămâni a primit ajutorul de stat. “Cred că ar trebui şi conducerea de la Oltenia să gândească şi să nu mai lase achiziţia de CO2 în ultimele luni ale anului următor, pentru că evident, ca orice produs pe piaţa bursieră, şi certificatul de CO2 se tranzacţionează pe piaţa bursieră, în momentul în care se ştie că e un mare consumator de CO2 care trebuie să-şi achiziţioneze certificatele şi le cumpără în ultimele luni, e clar că preţul este speculativ şi trebuie să gândim inclusiv acest lucru încă de anul acesta”, a spus ministrul într-un interviu pentru presa centrală.

Ultimele certificate de carbon au fost cumpărate pe 26 aprilie 2021. “Pentru CE Oltenia ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro”, a transmis compania într-un comunicat.

Guvernul a oferit un ajutor de 241 de milioane de euro, pentru că estimarea era că vor fi cumpărate certificatele cu sume între 26 și 35 de euro. “Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei”, a mai precizat sursa citată.

Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționarii acestora.

Vizualizări: 3,997

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: