Ministrul Energiei, mediator între Ciurel şi Condescu. CCM-ul, semnat mâine!

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a fost prezent ieri la Târgu Jiu pentru a „media“ divergenţele dintre sindicate şi administraţie privind prevederile noului contract colectiv de muncă. În final, medierea lui Niţă a dat rezultate deoarece negocierile CCM-ului sunt finalizate, iar acum este redactat documentul. „Au apelat la medierea mea am făcut-o cu mare plăcere. Eu am înţeles că ne-am înţeles. Considerăm încheiat subiectul“, a declarat ministrul. Din păcate, sindicatele şi administraţia nu au înţeles ce a înţeles Niţă, deoarece aseară discuţiile erau în impas.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a declarat că a venit la Târgu Jiu pentru a vedea „realităţile“ Complexului Energetic Oltenia. „Am venit într-o vizită la Complexul Energetic Oltenia, am vrut să cunosc mai îndeaproape realităţile de aici, am avut discuţii cu managementul, am pus accent pe ceea ce înseamnă eficienţă economică, reducerea cheltuielilor neeconomicoase şi creşterea producţiei de energie electrică“, explicat Niţă. Acesta a spus că vrea ca CEO să producă energie electrică la un preţ competitiv, mai ales în contextul liberalizării preţului la energie din luna iulie.

Condescu şi Ciurel înţeleg importanţa acestei companii, mai transmite Niţă.„În acelaşi timp am vizitat centrala Rovinari şi cariera Roşia să-mi fac o părere despre ce înseamnă acest complex. Am avut o întâlnire şi cu sindicatele, cu preşedintele Condescu şi cu sindicatele din Valea Jiului, sindicatul Muntele care reprezintă Complexul Energetic Hunedoara. Am încercat să mediez unele puncte aflate în divergenţă la CCM şi sper că am reuşit lucrul acesta“.

Niţă „rezolvă tot”

A reuşit! În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, managerul CEO Laurenţiu Ciurel a mărturisit că mai sunt câteva detalii de pus la punct pentru semnarea contractului colectiv de muncă. „CCM are negociată data de finalizare 14 februarie. După ziua de astăzi (ieri- n.red.) cred că putem să-l semnăm în această săptămână. Este e o problemă de o zi sau două de redactare tehnică a celor ce le-am stabilit“, a spus Ciurel.

S-a stabilit acordarea a două pachete salariile în cazul performanţei companiei, tăierea a 15 mii de zile suplimentare de concediu, dar şi reducerea a 30 de sporuri, a completat ministrul delegat Niţă. „La zilele de odihnă au rămas 115 mii de zile din 130 de mii câte sunt acum, urmând ca probabil anul viitor să mai reducem încă 15 mii pentru că părerea mea este că numărul sporurilor în total a fost foarte mare şi până la urmă şi sindicatele au înţeles, şi managementul a înţeles că este timpul să ne gândim serios la viitorul CEO, cheltuielile trebuie bine fundamentate şi nu accept nici un buget de venituri şi cheltuieli care nu este foarte bine fundamentat“, a explicat ministrul.

CEO plăteşte performanţa angajatului, nu a lui Ciurel

„Salariile au rămas la fel, dar veniturile extra-salariale se vor acorda doar dacă reuşim să vindem anumită cantitate de energie”, a continuat managerul Laurenţiu Ciurel. În plus, Ciurel le-a explicat jurnaliştilor că dacă salariaţii îşi vor face treaba la locul de muncă, adică producţia solicitată, dar el nu va reuşi să vândă energie, atunci oamenii îşi vor primi banii. „Performanţa este apanajul nostru. Dacă minerul îşi va face treaba şi noi nu reuşim să vindem, minerul îşi ia banii. Contractul este de următoarea natură: 9 milioane de MW făcuţi până în iulie şi vânduţi se eliberează primul pachet, 17 milioane de MW făcuţi până la sfârşitul anului înseamnă eliberarea celui de-al doilea pachet“, a declarat Ciurel, care a menţionat că aceste cifre sunt realizabile.

Pe de altă parte, ianuarie a fost o lună slabă. „Ianuarie a fost o lună mai proastă, dar aşa este începutul anului. Nu ştim să evaluăm profitul, abia peste o săptămână vedem, dar din cauza zilelor libere din luna ianuarie, am avut goluri de sarcină, producţia a fost ceva peste 1 TW faţă de 1,2-1,3 TW“, spune acesta.      

Golea: Nu ştiu ce informaţii are Niţă

Preşedintele comisiei de negociere, sindicalistul Marin Golea, a declarat ieri că discuţiile sunt în impas şi nu ştie de ce Niţă a declarat că subiectul acestor negocieri este încheiat. Pe lângă problemele privind anexele cu grupele de muncă, mai sunt şi unele de IT. „Acum suntem în impas. Nu ştiu ce informaţii a primit domnul Niţă. Mai avem anexe de finalizat, grupele de meserii ale fiecărei activităţi, lucruri pe care administraţia trebuia să le pună la dispoziţie. Sunt cam acelaşi drepturi, dar acordate diferit. Am mai spus, nu au fost pregătiţi de negocieri“, a spus Golea.

Sindicalistul a mai spus că ieri a întâmpinat încă o problemă: administraţia a vrut să părăsească negocierile. „Chiar am rămas surprinşi că administraţia voia să iasă de la negocieri şi să revină mâine, dar noi am insist să negociem oricât e nevoie pentru a termina. Am refuzat să părăsim negocierile, negociem până la 24“. Chiar şi aşa, Golea crede că dacă cele două părţi, sindicatele şi administraţia, vor continua întâlnirile atunci este posibilă semnarea CCM-ului în două zile. 

„Minerii nu au lucrat niciodată în costum şi cravată, condiţiile sunt grele şi lucrul acesta trebuie să se reflecte în salarizare“.

Constantin Niţă,  ministru

NEGOCIERI

Managerul Laurenţiu Ciurel a declarat că reprezentanţii administraţiei şi a sindicatelor nu vor mai primi bani pentru că fac parte din echipa de negociere, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Ba mai mult, acesta are sarcină de a recupera banii daţi anul trecut, însă spune că nu ştie despre ce sumă este vorba.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: