Ministrul Niţă anunţă falimentul unor companii din energie în 2014

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a spus că anul viitor va aduce falimentul unor companii din energie, dacă nu va reuşi să reorganizeze sistemul. Niţă susţine că în nicio ţară din lume producţia nu este organizată pe mono-resurse, ca în România. O reorganizare a încercat să facă şi guvernarea PD-L, prin înfiinţarea companiilor Electra şi Hidroenergetica, dar aceasta a fost blocată de o instanţă de judecată.

Ministrul Niţă susţine că falimentul unor companii de stat nu poate fi evitat câtă vreme pe piaţă concurează producători termo, care produc scump, cu producători hidro, care au costuri mult mai mici. Ca atare, doreşte să reorganizeze piaţa în doi-trei producători de mari dimensiuni, proiect încercat şi de fostul ministru Videanu, dar eşuat în mandatul lui Ariton la Ministerul Economiei. „Mă interesează reorganizarea sistemului energetic naţional. Cu toate forţele lucrăm la acest proiect. Reorganizarea pe companii cu multe resurse. Nu putem să stăm cu cărbunele, să-l punem în competiţie cu apa. Nu funcţionează aşa lucrurile nici în Europa. Eu sper ca 2014 să ne prindă cu câteva companii puternice care să joace un rol important şi pe piaţa naţională şi pe cea regională. Este vorba despre 2 - 3 companii mari, care să aibă un rol determinant pe piaţă. Revin, nu pot să accept ca CEZ să joace un rol important în România, iar noi să nu putem să jucăm un rol important în Cehia, Bulgaria sau Ungaria. Este timpul să ne orientăm şi noi nu numai pe piaţa românească, ci şi în jur. Capitalul românesc trebuie să scoată companii în faţă care să joace un rol important, dacă vrem să fim demni, să arătăm că putem să facem ceva în economie. Lucrăm la un proiect pe tema asta”, a spus Niţă într-un interviu acordat pentru Agerpres.

Niţă susţine că fără reorganizare, cei care produc scump vor intra în faliment: „Sistemul energetic are nevoie de mulţi bani. Este greu de crezut că statul poate să aloce bani pentru eficientizarea lui. Acest sistem energetic naţional ar trebui să fie orientat către piaţă, nu numai către producţie. Presupune modernizare, eficientizare. Altfel, nu vor putea funcţiona pe principiul preţului pieţei. Unele companii vor rezista, altele nu. Din 2014, toate companiile de producţie trebuie să intre pe piaţa liberă. Energia pe cărbune va intra în competiţie cu cea hidro, cu energia nucleară, ceea ce va fi foarte dificil. Nicăieri în Europa nu există companii mono-resursă. Având în vedere situaţia actuală, consecinţa din 2014 ar fi intrarea unor companii în faliment”.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: