Miruță (USR): CE Oltenia, victima incompetenței

Președintele Uniunii Salvați România Gorj, Radu Miruță, a criticat în termeni duri faptul că societatea Complexul Energetic Oltenia nu a depus niciun proiect pentru accesarea de fonduri europene, termenul limită fiind 30 iunie.

“Bani europeni sunt puși pe tavă cu dedicație pentru CEO, dar CEO și Ministerul Energiei nu își flexează nici măcar cotul spre a-i lua. Aseară a expirat termenul până la care Complexul Energetic Oltenia putea să depună proiecte astfel încât să primească aproximativ 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru dezvoltare. CEO NU A DEPUS NIMIC!”, a scris Miruță pe pagina de socializare.

Citește și: Bani europeni pentru companiile din energie. Zero proiecte de la CE Oltenia!

Acești bani se dau de la Uniunea Europeană, prin art. 10c al directivei 410/2018, producătorilor de energie pe bază de cărbune, pentru a-și limita emisiile de dioxid carbon, ca o recompensă a faptului că tot Uniunea Europeană impune achizitionarea certificatelor de CO2 pentru acești poluatori. “Lucrurile sunt gândite la nivel european: te forțez să poluezi mai puțin, dar îți dau și bani pentru a investi astfel incat să nu mai poluezi și să te dezvolți”, a explicat Miruță.

Pe 16 mai 2019, USR a tras un semnal de alarmă la Târgu Jiu cu privire la faptul că România pierde 280 de milioane de euro dacă Ministerul Energiei nu demarează procedura pentru depunerea proiectelor. Dupa ce deputatul USR Cristina Pruna a interpelat Ministerul Energiei pe acest subiect, a fost publicată procedura de depunere a proiectelor. “Astazi, cand termenul de depunere a expirat, pe website-ul Ministerului Energiei apar doar cateva companii care au depus proiecte, dar enitatea care a achizitionat cele mai multe certificate de CO2 din România, adică CEO, nu a depus absolut nimic. Ministerul Energiei este condus de ALDE, iar trei secretari de stat din acest minister sunt din Gorj, doi membri PSD si unul ALDE. (...) Să primesti bani gratuit si să nu întreprinzi absolut nimic pentru a îi lua, în condițiile în care te tot scuzi că lipsa banilor blochează CEO, este dincolo de puterea unui om de bună credință de a înțelege”, sunt acuzațiile aduse de președintele USR Gorj, Radu Miruță. (M.M.)

Vizualizări: 1,669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: