Miruță critică dur închiderea școlilor. Soluțiile Alianței USR-PLUS

Candidatul Alianței USR-PLUS Gorj la Camera Deputaților, Radu Miruță, a criticat în termeni duri modul în care autoritățile au luat decizia trimiterii elevilor acasă, în condițiile în care nu există infrastructură pentru învățământul online.

“În ideea de a proteja sănătatea tuturor, decizia de închidere a școlilor a fost măsura cea mai ușor de luat. Dar, această decizie are niște costuri semnificative. Ea nu poate fi o măsură menținută pe termen lung prin incapacitatea de a găsi soluții mai bune. Nu este suficient să spui “hai să ne mutăm online”, e nevoie nu doar de infrastructură, ci de pregătire, competențe digitale, aparatura necesară, dar și de îndrumare pentru procesul pedagogic”, este părerea lui Radu Miruță.

Candidatul pentru un post de deputat atrage atenția asupra faptului că aproape jumătate dintre copiii din sistemul de educație sunt într-o stare de vulnerabilitate, de privare materială severă, vin din familii monoparentale etc. “Cum educația se mută acasă, ceva ce nu conta mereu acum este de neocolit: calitatea locuirii și racordarea la Internet și curent”, a spus Miruță.

Președintele USR Gorj le propune autorităților și câteva măsuri. Acesta vrea în primul rând ca publicul să fie informat asupra datelor pe baza cărora a fost luată decizia de mutare în scenariu roșu a tuturor școlilor. Miruță cere insituirea unei celule de criză la nivel de Minister al Educatiei, cu raportare în fiecare ședință de guvern a gradului de conectare al elevilor provenind din medii defavorizate la echipamente și Internet.

Candidatul USR-PLUS propune și flexibilizarea structurii anului școlar la nivel de instituție școlară, astfel încât anul școlar să se mențină în cele 167 de zile de școală, zilele de școală fizică/ on-line și de vacanță urmând să alterneze în funcție de starea epidemiologică a comunității.

Radu Miruță are și propuneri care ar crește siguranța în școli, cum ar fi testarea gratuită a cadrelor didactice la 2 săptămâni, montarea de uși la clasele de la parter cu acces direct din exterior, montarea de spălătoare exterioare care să permită spălarea mâinilor înainte de intrarea în incinta școlii.

Pentru elevii din anii terminali, Miruță propune organizarea de tabere pentru recuperarea materiei, astfel încât elevii să fie pregătiți pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

“Altfel, măsura închiderii școlilor la grămada nu rămâne decât o măsură luată “din topor” și ascunde incapacitatea guvernului de a găsi soluții adaptate”, a concluzionat candidatul USR-PLUS la Camera Deputaților, Radu Miruță. (A.A.)

Vizualizări: 816

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: