Miruță: Nu s-a confirmat că Gorjul este pe locul al doilea la distribuirea FTJ

Președintele USR Gorj, Radu Miruță, a declarat miercuri la un post de radio că are informații potrivit cărora Gorjul va lua mai puțini bani decât Doljul din Fondul de Tranziție Justă. Ulterior s-a interesat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și a aflat că nu este adevărat, banii nefiind distribuți încă. “La postul de radio am spus că dacă se confirmă informația este un eșec. Între timp am sunat la minister și am aflat că nu se confirmă”, a spus Miruță.

Inițial, acesta avea informația că județul Dolj a prins uzina Ford, cu șase mii de salariați, pe lista celor care au de suferit din cauza închiderii unor termocentrale. Cele două termocentrale din Gorj închid toate grupurile pe cărbune, în timp ce la Gorj ar rămâne cinci - trei la Rovinari și două la Turceni. “Ar fi un eșec al autorităților locale, pentru că au elaborat Planul Teritorial pentru Tranziție Justă pornind de la planul inițial de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care a fost respins. Adică acel plan în care rămâneau cinci grupuri”, a spus deputatul Miruță.

Acesta a lansat astfel o informație care nu a fost confirmată până acum oficial, aceea că planul de restructurare a CE Oltenia a fost respins. Surse oficiale din complex ne-au confirmat că s-a cerut elaborarea unui noul plan, care va fi definitivat în cursul acestei luni.

Miruță a dat și alte detalii. “S-a greșit că s-a ținut cont de acel plan cu cinci grupuri, nu de acela cu două la Rovinari”, a spus Miruță. “În niciun caz noul plan nu va fi cu două grupuri”, au precizat surse noastre din complex.

Deputatul recunoaște că nu are informații că va fi aprobat planul în care rămân doar două grupuri la Rovinari, dar spune că Gorjul obține cu atât mai mulți bani din Fondul pentru Tranziție Justă cu cât este mai verde. În varianta cu cinci grupuri, emisiile de gaze cu efect de seră ar rămâne ridicate în Gorj și de asta Doljul ar avea șanse să obțină mai mulți bani.

Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a precizat că în elaborarea Planului Teritorial de Tranziție Justă s-a ținut cont de planul de restructurare propus de CE Oltenia. “Avem și noi semnale că planul de restructurare va fi schimbat, dar atunci când primim noul plan o să avem voie să ajustăm PTTJ-ul, să refacem anumite capitole”, a precizat Popescu.

România va primi 1,95 de miliarde de euro de la UE prin Fondul pentru Tranziția Justă, dar asta numai în cazul în care va depune destule proiecte. Banii vor fi împărțiți între șase județe: Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș. Potrivit lui Miruță, Gorjul ar putea să primească între 450 și 750 de milioane de euro, în funcție de cât de verde va fi planul teritorial de tranziție justă.

Vizualizări: 2,718

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: