Mitel Pasăre, copilul de suflet al lui Gheorghe Zamfir

Călăuzit de mic copil de muzica maestrului Gheorghe Zamfir,  directorul Mitel Pasăre a reușit să pună bazele unei secții de nai la Liceului de Arte Plastice Constantin Brăiloiu din Târgu Jiu. În fiecare an, zeci de copii își dedică timpul studierii acestui instrument tradițional și de fiecare dată elevii gorjeni obțin premii la concursurile la care participă. Cel care i-a insuflat dragostea pentru nai, maestrul Gheorghe Zamfir, a devenit bunul său prieten, care i-a acordat toată atenția nu numai în predarea instrumentului, ci și în confecționarea sa. În cinstea maestrului Mitel Pasăre, cu sprijinul autorităților, a reușit să îi dedice o casă în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare.

Mitel Pasăre a atras spre secția de nai de la Liceul de Muzică zeci de elevi din județul Gorj. Clasa de nai a înființat-o în anul 2006, când era pe catedra de instrumente populare la Palatul Copiilor și s-a gândit că este bine să ajungă și la Liceul de Artă. ”La Palatul Copiilor am avut 160 de copii înscriși, iar până la urmă am rămas cu 70. Acum am 12 copii. Naiul se face în clasele V-XII. Ca să îmi fac grupa de naiști de aici am selectat din cei 70 pe care îi aveam la Palatul Copiilor. I-am făcut să fie și interesați de acest instrument prin faptul că toate naiurile pe care eu le-am construit, peste 100 de naiuri, le-am dat gratis”, spune Mitel Pasăre. Directorul de la Liceul de Muzică a învățat de mic să cânte la nai, atras de muzica lui Gheorghe Zamfir. Chiar s-a apucat să își confecționeze propriul nai din spice de grâu. ”Primul nai l-am confecționat la vârsta de șapte ani. Îl ascultam pe Gheorghe Zamfir și mi-am construit un nai din spice de grâu și am amestecat cenușă cu pâine pentru a-i face conturul. Primul nai mi l-a pus în mână Ștefan Popescu de la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Am fost elevul dânsului. După ce am mai crescut am mers la Facultatea de Muzică, am urmat masteratul, doctoratul. Acum realizez naiurile din bambus, pe care îl comand tocmai din China”, mai spune acesta.

Cum l-a cunoscut pe Zamfir

De când se știe a alergat după muzica lui Gheorghe Zamfir și după tot ceea ce reprezenta maestrul. În alergarea sa, pe cel pe care îl considera un zeu, a reușit să îl întâlnească și să devină doi buni prieteni. ”Eu am alergat după maestrul Gheorghe Zamfir de peste 30 de ani. Mă gândeam că Gheorghe Zamfir e vreun zeu, ceva în copilăria mea. Am aflat că mama dânsului ar fi din Gorj, am făcut rost de un număr de telefon, l-am sunat, i-am spus cine sunt și ce doresc. M-a chemat la București și m-am dus. L-am întâlnit și mi-a spus că prima dată să stau la masă să mănânc cu el și după aceea m-a întrebat ce doresc. Așa l-am cunoscut eu pe Zamfir. Asta se întâmpla prin anii 2000”, își amintește Mitel Pasăre. De atunci a început o colaborare între cei doi artiști, Gheorghe Zamfir fiind invitat în repetate rânduri la Târgu Jiu. ”Consider că Gheorghe Zamfir este cel mai mare naist al lumii. Eu sunt ca și copilul lui de suflet și mi-a acordat toată atenția nu numai în predarea instrumentului, ci și în confecționarea lui. Împreună cu dânsul am realizat și o carte. I-am spus că îmi doresc să am un nai din parte asa și mi-a făcut cadou un nai. Este un nai profesionist, în comparație cu cele care le construiam eu pentru că nu mă învățase nimeni. Gheorghe Zamfir m-a învățat tot despre tehnica de construcție a naiului”, mai menționează directorul.

CĂRȚI

Pentru a pune în valoare instrumentele populare Mitel Pasăre a scris și o carte în care vorbește despre instrumentele aerofone folosite în practica gorjenească. La multe dintre  acestea cântă. ”Cânt la frunză, coajă de mesteacăn, drâmbă, nai, fluier. Am zis că este bine să pun la loc de cinste instrumentele populare pentru că așa este bine. Nu mi-a plăcut numai naiul, ci și alte instrumente populare de suflat”, susține acesta.

”Sunt singurul din oraș care a scris o culegere de cântece instrumentale și am avut probleme și la tipografie pentru că nu aveau programul respectiv. Am stat luni de zile acolo ca să-i învăț să lucreze în programul respectiv”

Mitel Pasăre

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: