Mitingul minerilor a fost autorizat

Teoretic, nimic nu mai poate împiedica desfăşurarea acţiunii de protest programată pentru sfârşitul acestei săptămâni, deşi, practic, s-au mai văzut cazuri în care sindicatele conduse de Marin Condescu au dat-o la întors pe ultima sută de metri pentru că li s-ar fi aprobat cererile. Cert este că, deocamdată, Primăria Târgu Jiu a autorizat ieri marşul şi mitingul de protest pe care Federaţia Naţională Mine Energie intenţionează să îl organizeze pe 21 martie în oraş.

Reprezentanţi ai sindicatelor şi ai autorităţilor locale s-au întâlnit în cursul zilei pentru a discuta ultimele detalii despre protestul de sâmbătă. La discuţii a participat viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Ioan Roman Bărbuţi, adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, comisarul şef Viorel Caragea, precum şi şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, colonelul Vasile Tâlvescu. Viceprimarul Ioan Roman Bărbuţi spune că autorizaţia emisă de Primăria Târgu Jiu prevede dreptul sindicatelor de a organiza atât un marş din partea de sud spre centrul oraşului, cât şi un miting în centrul municipiului.

"Din ce ne-au informat dumnealor, va fi un marş al tăcerii, deci nu se vor scanda lozinci cel puţin pe distanţa pe care o vor parcurge din sudul oraşului până în centru, pe bulevardul Victoria. Vor fi câteva mii de participanţi, dar eu am convingerea că, la fel ca altă dată, nu vor fi probleme", a menţionat viceprimarul municipiului.

Vin vreo câteva mii de mineri

De asemenea, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Viorel Temelescu, a declarat că la acţiunea de protest vor participa circa 6000 de membri de sindicat, aşa cum FNME anunţase încă de acum două săptămâni. Temelescu afirmă că, deocamdată, sindicatele nu au motive să renunţe la acţiunile de protest programate la Târgu Jiu pentru 21 martie. "Nu s-a schimbat absolut nimic, chiar dacă purtăm negocieri sau discuţii pe mai multe planuri. Avem discuţii atât cu administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, cât şi cu Ministerul Economiei", afirmă liderul sindical Viorel Temelescu.

Marşul minerilor va începe în jurul orei 12.00 din partea de sud a oraşului şi ar urma să se încheie la ora 14.00 cu un miting organizat în zona centrală a municipiului Târgu Jiu. Acţiunea de protest se desfăşoară cu câteva ore înaintea unui meci de fotbal pe care echipa Pandurii Târgu Jiu îl are pe teren propriu cu FC Braşov. Astfel, o parte dintre participanţii la miting vor avea ocazia să rămână şi la meciul de fotbal, mai ales că sindicatele care organizează acţiunea de protest sunt şi implicate în finanţarea clubului Pandurii.

Scoşi în stradă de "iresponsabilitatea" partidelor

Sindicatele miniere au anunţat acţiunea de protest cu circa două săptămâni în urmă, când au menţionat într-un comunicat de presă că îşi scot membrii în stradă pentru a protesta faţă de "iresponsabilitatea" partidelor aflate la guvernare faţă de sectorul minier şi energetic. PSD şi PDL Gorj au îngheţat de la începutul anului negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere de la nivel de judeţ, cele două filiale neînţelegându-se cu privire la funcţiile din minerit şi energie. FNME susţine că neînţelegerile dintre politicieni afectează negativ deciziile care trebuie luate în aceste domenii de activitate.

Interesant este că sindicatele miniere au trimis câte o scrisoare deschisă şi către liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, şi către cel al PDL Gorj, deputatul Cosmin Popescu, niciunul dintre aceştia nedând vreun răspuns scris înapoi. Nici măcar reacţii publice nu au fost pe această temă, iar despre eventuale critici sau comentarii din partea opoziţiei liberale nici vorbă, liberalii fiind oricum de abia ieşiţi de la guvernare şi mult prea ocupaţi să îşi scoată ochii unii la alţii acum în preajma congresului extraordinar pe care îl au în aceiaşi zi cu protestele minerilor.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: