Moartea lui Cioabă şi plăţile compensatorii

Moartea regelui Cioabă a pus guvernul Ponta într-o situaţie delicată, după ce familia acestuia a cerut sprijin financiar de 350.000 de dolari, pentru a plăti spitalizarea şi a putea aduce trupul acestuia în ţară. Suma te loveşte în moalele capului, fiind imposibil de achitat de o familie medie din România. Înţeleg că familia Cioabă a cerut cele mai bune tratamente medicilor din Turcia, ba chiar şi membrii clanului au fost trataţi regeşte. Probabil au mers acolo cu textul „nu contează cât costă”, ceea ce, dacă era pe banii lor, nu era o problemă. Probabil că sceptrul, coroana şi salbele pe care familia Cioabă le ţine în seiful de la bancă valorează mult mai mult.

Deşi nu ar fi normal şi cred că nici posibil ca guvernul să aloce aceşti bani, situaţia rămâne una delicată. Notorietatea regelui Cioabă va ţine televiziunile în priză zile sau săptămâni în şir, dacă nu se va reuşi aducerea trupului în ţară. Romii ştiu să facă spectacol din orice eveniment legat de viaţă şi de moarte, astfel că presiunea declaraţiilor va fi foarte mare.

Dacă Guvernul Ponta va da aceşti bani, din toată sărăcia care este la guvern, vor apărea mii de cazuri de români care au nevoie de sprijin şi sunt ignoraţi de autorităţi pentru că nu au notorietate. Ziariştii vor găsi cetăţeni români care zac cu lunile prin frigidere de morgă din alte ţări, pentru că familiile lor nu au bani să repatrieze trupurile. Va fi un întreg bâlci multe zile de aici încolo, asta dacă nu cumva liderii potenţi financiar din comunitatea romă nu vor face chetă pentru a ajuta familia să aducă în ţară trupul lui Cioabă.

Personal înclin să cred că guvernul va suporta gâlceava nesfârşită şi nu va da banii, mai ales într-o perioadă în care mii de funcţionari publici sunt concediaţi, sunt tăiate plăţile compensatorii pentru disponibilizaţii din companiile de stat, sunt puse taxe şi impozite pe te miri ce, se taie investiţiile, se anunţă o rectificare săracă. Sigur, nu cu 350.000 de dolari se rezolvă problemele României, dar este important semnalul pe care îl dă guvernul.

Pentru că suntem în România, cred că problema Cioabă va fi rezolvată ca şi privatizarea CFR Marfă, adică va fi pasată între premierul Ponta şi preşedintele Băsescu, probabil va fi analizată şi în CSAT, iar ambii vor simula o implicare demnă de o cauză mai bună. Că la ţigănie, pe politicienii români nu îi întrece nimeni.

Vizualizări: 264

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: