Modroiu şi Moşoiu, judecaţi pentru abuz în formă calificată

Au pus umărul la realizarea unor podeţe în comuna pe care au condus-o sau o conduc şi au ajuns să fie trimişi în judecată pentru cât de bine au tocat banii ce le-au fost alocaţi de la bugetul de stat. Duşmani în campaniile electorale, actualul primar al comunei Drăguţeşti, precum şi predecesorul său în funcţie, vor fi „fraţi” în faţa instanţelor, după ce au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Amândoi sunt acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată, alături de ei urmând să fie judecate alte două persoane, după ce, cu toţii, ar fi prejudiciat bugetul local cu circa 400.000 de lei.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au reuşit să finalizeze acum, la sfârşit de an, un dosar ale cărei origini se pierd în negura ultimilor ani, reclamaţiile care au stat la baza deschiderii anchetei trecând mai întâi pe la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii DNA şi-au declinat competenţa, au urmat apoi audieri şi expertize, în final, munca anchetatorilor concretizându-se într-un rechizitoriu pentru care nu s-a mai emis nici un comunicat de presă, ca şi cum inculpaţii ar fi nişte neica nimeni şi nu ar interesa pe nimeni. Ca să nu mai spunem că nu în fiecare zi primarii sunt trimişi în judecată. Datele făcute totuşi publice în acest dosar, „cenzurat” la maximum de către anchetatori, care nu au permis jurnaliştilor să vadă nici măcar data la care a fost întocmit un proces verbal sau semnat un contract, nu mai vorbim de alte informaţii mai interesante, conturează totuşi imaginea unei situaţii asemănătoare cu cea de la Peştişani.

Două firme concurente şi-au dat mâna la producerea prejudiciului

Din rechizitoriului procurorilor, înaintat Judecătoriei Târgu Jiu, reiese că actualul primar Vasile Moşoiu (PNL) şi fostul primar Ion Modroiu (PDL), în calitate de ordonatori de credite, au acceptat la plată lucrări nerealizate în realitate, Primăria Drăguţeşti obţinând de la Ministerul Dezvoltării Regionale circa 1,6 milioane lei pentru a realiza două punţi şi un pod peste râul Jiu. Procedura de achiziţie pentru care au optat autorităţile locale în anul 2007 a fost de negociere directă, motivaţia fiind pericolul care exista la acea vreme, pe fondul unor precipitaţii abundente şi riscul pe care îl prezenta un pod deja existent, vechi, pentru cei care îl traversau. Anchetatorii au constatat că Primăria Drăguţeşti a negociat cu firma Cosgiorgi SRL, care a avut o ofertă de aproape 1,2 milioane lei, fără TVA, şi firma Energoconstrucţia SA, a cărei ofertă a fost de circa 1,5 milioane lei.

Prima firmă a fost desemnată câştigătoare, dar, conform procurorilor, o mare parte din lucrări au fost executate de cea de-a doua societate, reprezentanţi ai ambelor firme fiind implicaţi ulterior în prejudicierea bugetului comunei Drăguţeşti. Aceştia au dat în custodie, în mod fictiv, de la o firmă la alta, materiale de construcţii care nu au fost achiziţionate niciodată, termenul de executare a lucrărilor pentru care fuseseră alocaţi banii nefiind respectat.

Inculpaţi noi, cunoştinţe mai vechi

Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a lui Valentin Frunză, administrator la firma Cosgiorgi SRL, care, în perioada anilor 2007 şi 2008 a întocmit în fals situaţii de lucrări, prejudiciind bugetul local cu peste 360.000 de lei. În anul 2009 bărbatul a fost dat dispărut, după ce ar fi plecat din oraşul Rovinari şi nu ar fi spus nimănui unde se duce, ulterior cunoştinţe ale sale dându-l plecat în Italia.

De asemenea, în acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Nicolae Isar, care, în calitate de diriginte de şantier la firma Cosgiorgi SRL, a avizat spre plată lucrări neefectuate în valoare de peste 400.000 de lei. Bărbatul a fost trimis recent în judecată şi într-un alt dosar, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în care este acuzat că, tot ca diriginte de şantier, la o altă firmă, a propus pentru plată de la bugetul Primăriei Peştişani lucrări neefectuate la un campus şcolar în valoare de circa 1,6 milioane lei.

În acest dosar primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, (PNL) a fost arestat preventiv încă de la sfârşitul lunii iunie, în judecată fiind trimise alte patru persoane, respectiv recent alesul senator PNL de Gorj Dian Popescu, fratele acestuia, Gabriel, secretarul general adjunct din Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu, precum şi omul de afaceri Dan Radu Floarea, a cărei firmă de construcţii urma să ridice în anii 2008-2009 un campus şcolar la Peştişani.

Moşoiu face sărbătorile liniştit

Primarul Vasile Moşoiu spune că nu are motive să îşi facă griji pentru decizia luată acum de procurori de a-l trimite în judecată, el declarându-ne că nu a încălcat legea şi, ca urmare, nici nu crede că la instanţă nu îşi va dovedi nevinovăţia. „Am fost la audieri, dar că am fost trimis în judecată şi pentru ce anume nu ştiu. Vă asigur că dacă am greşit o să plătesc, dar dacă nu, rămân cu fruntea sus, ca şi până acum. Nu am motive de îngrijorare şi nici sărbătorile nu le am stricate pentru că mă ştiu nevinovat”, afirmă primarul comunei Drăguţeşti.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: