Monumentul minerilor de la Motru, inaugurat mâine

Monumentul minerilor de la Motru va fi dezvelit sâmbătă, în debutul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Minerilor. Statuia din bronz cântăreşte circa 8 tone şi are plăcuţe comemorative cu numele celor 101 angajaţi din minerit care şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă petrecute pe raza municipiului Motru. Edilul local spune că acest monument vine în întâmpinarea Muzeului Mineritului, care odată înfiinţat va deveni un brand al zonei Motru. După dezvelirea monumentului, manifestările vor continua cu o petrecere câmpenească în zăvoiul Ploştina.

Autorităţile locale de la Motru vor dezveli mâine monumentul închinat minerilor decedaţi în accidente de muncă petrecute pe raza municipiului, fie în activitatea de subteran, fie la activitatea de carieră. Statuia din bronz cântăreşte aproape 8 tone şi are o înălţime de şase metri. Pe o faţadă este Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, iar pe celelalte trei laturi sunt plăcuţe comemorative cu numele celor 101 mineri, victimelor accidentelor miniere din bazinul carbonifer Motru.

Monumentul este amplasat în zona Strada Macului II – Bulevardul Trandafirilor, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor. Proiectul pentru care municipalitatea a scos din bugetul local suma de 15.000 de euro reprezintă o  datorie morală a fostului inginer minier Dorin Hanu. „Este o decizie pe care a luat-o consiliul local la propunerea mea, având în vedere faptul că o viaţă întreagă am lucrat în minerit. Am considerat că este o datorie morală a mea pentru că în cei peste 19 ani de activitate în acest domeniu, i-am cunoscut pe majoritatea minerilor decedaţi, fie în activitatea de subteran, fie în activitatea de carieră. Unii mi-au fost colegi, alţii mi-au fost vecini. Toţi şi-au dat viaţa pentru scoaterea la suprafaţă a aurului negru, fără de care Gorjul ar fi fost un judeţ mort”, a declarat Dorin Hanu, primarul de la Motru. 

MUZEU

Primarul Dorin Hanu intenţionează să amenajeze la Motru şi un muzeu al mineritului. „Monumentul minerilor se leagă de viitorul Muzeu al mineritului pe care mi-l doresc din tot sufletul. Vreau că acest muzeu să devină un brand al zonei Motru, iar toţi cei care ne vor tranzita oraşul să aibă posibilitatea să găsească expuse aici obiecte, produse şi utilaje miniere”, a mai precizat Dorin Hanu.

PETRECERE

După dezvelirea monumentului minerilor, manifestările organizate cu prilejul Zilei Minerilor vor continua cu o petrecere câmpenească în zăvoiul Ploştina. Aici sunt aşteptaţi zeci de comercianţi cu terase cu mici şi bere, jucării şi alte produse. Potrivit primarului Dorin Hanu, pregătirile pentru petrecerea câmpenească au fost finalizate. „Am asigurat iluminatul şi apa. Zăvoiul Ploştina este pregătit pentru serbarea câmpenească organizată de Ziua Minerului. Aşteptăm zeci de comercianţi în zăvoi”, a mai precizat Dorin Hanu.

Vizualizări: 252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: