Mopedişii gorjeni cu dosare penale, dar fără şcoli de şoferi

Noul Cod Rutier, intrat în vigoare la data de 19 ianuarie, a găsit nepregătite şcolile de şoferi din Gorj. În timp ce poliştii au trecut deja la întocmirea primelor dosare penale pentru scuteriştii fără permis, tinerii se plâng de faptul că nu au posibilitatea să urmeze cursuri întrucât nici o şcoală de şoferi din judeţ nu este autorizată pentru categoria AM.

Poliţiştii gorjeni au trecut deja la aplicarea de sancţiuni în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier. La sfârşitul săptămânii trecute, doi tineri din Plopşoru şi Urdari s-au ales cu dosare penale din cauză că au condus mopede pe drumurile publice fără să aibă permis. Cu toate acestea, şansele gorjenilor de a obţine permis de conducere pentru mopede, în perioada următoare, sunt aproape zero. Asta din cauză că la nivelul judeţului nostru nu există nici o şcoală de şoferi autorizată pentru categoria AM. Această situaţie este cunoscută şi de către reprezentanţii Serviciului de Permise şi Înmatriculării Auto. „În judeţul Gorj există 14 şcoli de şoferi însă nici una dintre acestea nu este autorizată pentru categoria AM. Am luat legătura cu reprezentanţii şcolilor de şoferi pentru a avea în vedere organizarea de cursuri pentru obţinerea permisului de conducere pentru mopede. Sperăm ca această problemă să se rezolve cât mai repede, însă până atunci posesorii de mopede nu au voie să le conducă pe drumurile publice. În caz contrar, riscă întocmirea de dosar penal, faptele de acest gen constituind infracţiuni la regimul circulaţie”, a declarat Ştefan Ţacu, şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Gorj.

Dau vina pe legiuitor

Gorjenii posesori de mopede consideră că preverile noului Cod Rutier nu ar trebui aplicate până în momentul în care li oferă posibilitatea să obţină permisul de conducere. „Nu mi se pare normal ca poliţiştii să treacă la amenzi de moment ce nu există şcoli de şoferi unde tinerii să se poată pregăti pentru a obţine permisul de conducere. E aberant ceea ce se întâmplă acum. Sancţiunile sunt prea drastice. E inadmisibil să fie întocmit dosar penal. Dacă tot voiau să ia vreo măsură puteau în prima fază să dea un avertisment sau vreo amendă mai mică pentru a-i speria”, a declarat Octavian Mitrescu, conducător auto profesionist. La rândul lor, reprezentanţii şcolilor de şoferi din judeţul Gorj dau vina pe legiuitor. „În prezent, nu cred că există vreo şcoală de şoferi din România care să fie autorizată pentru mopede din cauză că nu au ieşit  reglementările care să spună cum se poate autoriza o unitate de învăţământ pentru această categorie. În momentul de faţă, AM nu este autorizată de ARR. Vinovat este legiuitorul pentru că nu a existat o perioadă de răgaz pentru ca toţi cei vizaţi de aceste modificări să poată intra în legalitate. Acum trebuie ca noi să ne autorizăm instructorii, vehiculele şi şcoala de şoferi, fiecare la altă direcţie. Însă problema este că nu ştim care sunt actele ne trebuie pentru autorizaţie”, a precizat administratorul unei şcoli de şoferi.

Vârsta minimă 16 ani

Potrivit legii, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie, ar trebui să susţină un examen teoretic şi unul practic, pentru obţinerea permiselor din categoria „AM” „A1” şi „B1” pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică să nu mai mare de 50 de centimetri cubi. „Vehiculele din categoria AM pot fi conduse, în continuare, de persoanele care deţin deja permise de conducere. Examenul pentru obtinerea permiselor pentru această categoria poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani şi implică suştinerea unei probe teoretice şi a unei probe practice”, a precizat Ştefan Ţacu.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: