Morega: Acesta este momentul pentru înfiinţarea mixului energetic

Înfiinţarea unui mix energetic din care să facă parte şi CE Oltenia este readusă în atenţia opiniei publice de Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice. Morega crede că intrarea CE Oltenia în Fondul Suveran de Investiţii este cel mai bun prilej pentru a fi înfiinţat acest mix energetic. „Ar trebui ca parlamentarii de Gorj, Mehedinţi, Dolj, să facă presiune pentru crearea acestei entităţi, mixul energetic”, a spus Dan Ilie Morega.

Morega vede cu ochi buni înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, cu condiţia să nu aibă la bază reaua-credinţă. Morega spune că principalii producători de energie ar trebui să formeze o entitate separată în cadrul fondului. „Degeaba văd eu într-un mod pozitiv intrarea CE Oltenia, ca şi Hidroelectrica, în acest fond suveran de dezvoltare şi investiţii, dacă nu se va forma în interiorul acestui fond o entitate care să creeze mixul energetic. Respectiv, Hidroelectrica să se unească cu CE Oltenia şi împreună să formeze preţul la KW, care va fi mult mai ieftin şi atunci va scădea preţul şi pentru consumatorii casnici, dar şi pentru consumatori persoane juridice, care vor putea să aibă o profitabilitate mai mare şi să se dezvolte în acelaşi timp, inclusiv să preia o serie întreagă de şomeri”, a spus Morega.   

Acesta nu crede că deciziile depind de politicienii din Gorj. „În situaţia aceasta, ei nu mai pot să facă nimic, atâta timp cât barosanii de la Bucureşti, ca să nu le spun indivizii care sunt băgaţi în tot felul de afaceri, au şi hotărât şi urmează să se realizeze un proiect de lege. Dar, până când va fi lege acest proiect, ar trebui ca parlamentarii de Gorj, Mehedinţi, Dolj, să facă presiune pentru crearea acestei entităţi, mixul energetic. Ca să creeze o entitate în interiorul Fondului Suveran de Investiţii”, a spus Morega.      

Riscul falimentului este uriaş

Dan Ilie Morega a vorbit şi despre preţul uriaş al certificatelor de CO2, care pot arunca în faliment Complexul Energetic Oltenia. „Este inadmisibil să plătească, şi trebuie să clarifice această chestiune, şi nu o poate clarifica numai managerul general Boza care, el, săracul, a fost de atâtea ori la Burxelles, la diferite întâlniri pe linia energiei electrice. Aici trebuie să se implice clasa politică şi să vadă ce este cu creşterea alarmantă şi nebună de către Comisia Europeană a preţului certificatelor de CO2, care au ajuns aproape la 16 euro. Nu se poate ca în 2-3 ani să ajungi de la 3-5 euro la 16 euro. Ceea ce ar însemna să arunce pur şi simplu în faliment CE Oltenia. Acesta este momentul pentru înfiinţarea mixului energetic sau, dacă nu, să trateze cu Comisia Europeană să reducă la preţurile iniţiale, ceea ce nu va face, dar cred că prin presiunea mai multor ţări, Polonia, Cehia sau Slovacia, să reducă aceste costuri extraordinar de mari cu certificatele de CO2”, a spus Morega.

Vizualizări: 816

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: