Morega: Călinoiu ar putea salva CEO, dar mă îndoiesc că vrea

Fostul deputat Dan Ilie Morega îşi menţine declaraţiile lansate în urmă cu câteva luni, când anunţa că vor fi disponibilizaţi aproximativ 5000 dintre angajaţii  Complexului Energetic Oltenia, până la sfârşitul anului 2013. Acesta este convins că doar înfiinţarea un mix de energie termo-verde-hidro ar mai putea salva CEO. Ba mai mult, consideră că Ion Călinoiu poate împiedica privatizarea integrală a Complexului Energetic Oltenia, date fiind relaţiile pe care preşedintele Consiliului Judeţean Gorj le are la nivel naţional. Cu toate acestea, Morega se îndoieşte de „bunele” intenţii ale şefului judeţului.

Rep.: Problemele cu care se confruntă Complexului Energetic Oltenia se accentuează din ce în ce în mai mult. Vă menţineţi previziunile de la începutul anului, când aţi anunţat că vor fi disponibilizaţi aproximativ 5000 dintre angajaţii CEO până la sfârşitul anului 2013?

D.I.M.: Îmi menţin previziunile de la începutul anului pentru că în analiza mea am luat în calcul: directivele europene privind energia solară, fotovoltaică şi nu în ultimul rând cea produsă de apă; preţul determinat de factorii subiectivi; lipsa de contracte ferme pentru anul 2013 şi numărul mare al personalului TESA şi auxiliar care nu participă la procesul de producţie.

Rep.: Ştiţi cumva din ce zone miniere vor fi disponibilizaţi cei mai mulţi angajaţi?

D.I.M.: Zonele miniere de unde se vor face disponibilizări nu vor putea fi alese după bunul plac al lui Ciurel sau al lui Răuţ. Ele vor fi dictate de productivitatea muncii pe lucrător. Vor trebui să se opereze reduceri de personal acolo unde productivitatea este mai mică, iar costurile sunt mai mari. Trebuie examinate atent zonele Motru, Jilţ şi Seciuri, pentru că aici producţia este mai mică, iar costul e mai mare.

Rep.: După părerea dumneavoastră, există vreo şansă ca situaţia Complexului Energetic Oltenia să se redreseze?

D.I.M.: Singura soluţie este integrarea Complexului Energetic Oltenia într-o companie care să aibă componente de energie verde şi hidro. Asta întrucât vorbim de o stabilitate mare şi de o reducere a numărului de personal. În condiţiile regionalizării, cred că implicarea lui Ion Călinoiu ar putea rezolva integrarea Complexului Energetic Oltenia în această companie, alături de Porţile de Fier. În caz contrar în anul 2014 Complexul Energetic Oltenia va fi privatizat integral potrivit acordului cu Fondul Monetar şi Banca Mondială, iar atunci va fi cea mai mare durere pentru noi ca judeţ.

Rep.: Vreţi să spuneţi că Ion Călinoiu ar putea salva Complexul Energetic Oltenia?

D.I.M.: Dacă Ion Călinoiu ar dori, ceea ce mă îndoiesc, ar putea salva Complexul Energetic Oltenia, cunoscându-i relaţiile la nivel naţional şi în special relaţia cu Victor Ponta. Pentru ca situaţia să nu mai fie atât de drastică, la nivelul judeţului, Guvernul şi preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui să creeze structurile organizatorice propuse de mine mai multor guverne de surdo-muţi. Mă refer aici la structurile organizatorice de absorbţie a fondurilor europene, mai precis la înfiinţarea unor oficii teritoriale pentru managementul proiectelor de dezvoltare al IMM-urilor. Guvernul ar trebui să se aplece asupra judeţelor monoindustriale în vederea creării de alternative economice.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: