Morega: CEO continuă disponibilizările în masă. Lucrurile sunt tranşate!

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, a făcut declaraţii vizavi de închiderea unor cariere din cadrul CE Oltenia, prevăzută în Strategia Energetică Naţională. Morega lansează atacuri la adresa actualului guvern, „un guvern de tehno-rataţi”, dar şi a managerului Ionel Ilie, „un Hopa-Mitică” ce refuză sistematic să ia decizii pentru CEO. Morega este convins că la CE Oltenia se vor face disponibilizări masive şi anul viitor

Rep.: Ce părere aveţi despre închiderea celor cinci cariere?
D.I.M.: Cele cinci cariere nu trebuiau să fie închise în niciun fel, trebuiau să fie modernizate utilajele folosite în exploatarea cărbunelui, a lignitului. Acestea sunt efectele incompetenţei acestui guvern de tehno-rataţi, cu un ministru care va fi în curând în cercetare penală, pentru că acum este în cercetarea ANI. Ştim foarte bine problemele pe care le are cu banii primiţi într-un offshore şi nedeclaraţi în declaraţia de avere şi declaraţia de interese, la începutul mandatului. Din cauza lipsei lui de pregătire profesională în domeniul energetic a adus mari prejudicii Complexului Energetic Oltenia. Ştim foarte bine disponibilizările pe care le-au făcut, mai au peste 1000 de oameni pe care trebuie să-i disponibilizeze, dar probabil după alegeri, având în vedere angajamentul lui Dacian Cioloş de a fi primul-ministru al liberalilor.

Rep.: Cum s-ar putea evita închiderea carierelor?
D.I.M.: Dacă luăm Lupoaia, Lupoaia are cel mai bun cărbune şi tot Lupoaia are cel mai mic preţ de producţie al cărbunelui. Mai bine aceşti netrebnici, care au fost la guvernare, mai bine să se gândească să folosească de la Husnicioara cărbune, împreună cu cel de la Lupoaia şi Roşiuţa, să nu mai transportăm spre Craiova, iar Craiova să ia de la celelalte mine, Gârla, Rovinari, care n-ar trebui închise, ci din contră extinse, să înfiinţeze un grup energetic măcar de 150-200 de MW. Slovacia în timpul actual construieşte două grupuri de 500 de MW cu fonduri europene, grupuri foarte performante, care corespund condiţiilor de mediu. De fapt, tehno-rataţii vor să reducă energia electrică produsă pe cărbune, începând cu închiderea unor grupuri energetice, pe motivul că nu sunt modernizate. Fondurile alocate pentru modernizarea grupurilor energetice s-au gestionat prost, angajând prin licitaţii obscure fel de fel de firme care au păpat vârtos din bani.

Rep.: Aţi spus că vor continua disponibilizările în masă la CEO, după alegeri. Pe ce vă bazaţi?
D.I.M.: S-au făcut concedieri destul de multe anul acesta la CE Oltenia, dar eu spun clar că vor continua disponibilizările masive şi anul viitor, lucrurile fiind deja tranşate chiar dacă cei din capul trebii, dar mai ales Ionel Ilie, nu permit ca aceste informaţii să fie făcute publice. De altfel, CEO duce lipsă de transparenţă, refuzându-se constant să se prezinte public situaţii clare de genul celor care informează cetăţenii despre planurile de reorganizare şi eficientizare ale societăţii. Nu se ştie care este proiectul de buget pe 2017 al CEO, proiect care trebuia să fie creionat, nu se cunosc aspecte legate de salarizare, salariu mediu, disponibilizările care ar trebui ştiute deja de salariaţi. Noi asistăm la o conducere bezmetică a CE Oltenia, la o conducere care se mişcă într-un mod braunian, dezordonat, care nu îşi asumă niciun fel de responsabilitate şi răspundere şi care, de fapt, este lipsită de decizie. Ionel Ilie nu este altceva decât un “Hopa-Mitică”, ce refuză sistematic să ia decizii importante pentru CEO.

Vizualizări: 2,399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: