Morega: CEO pierde milioane de euro din exportul de cărbune

Institutul de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice a estimat pierderi de circa 10 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Oltenia în urma livrării de cărbune în Serbia prin intermediul firmei BVA Coal SRL din Constanţa, bani care se regăsesc în profitul firmelor intermediare.

Studiile făcute de Morega arată că firma care intermediază tranzacţia dintre Complexul Energetic Oltenia şi Serbia câştigă banii grei în condiţiile în care compania din Gorj îşi adânceşte pierderile. „Complexul Energetic Oltenia vinde cu 13 euro tona, iar în Serbia ajunge la 37,5 euro. Sigur că mai costă transportul circa 12-13 euro pe tonă, mai sunt unele taxe, dar una peste alta câştigul firmei de apartament depăşeşte 10 milioane de euro, în timp de complexul vinde în pierdere”, a declarat Dan Ilie Morega. Acesta susţine că sunt cariere cu cost de producţie mai mic de 13 euro, dar media pe complex este mult mai mare. Practic, cărbunele ieftin este exportat, iar cel folosit în producţia de energie a termocentralelor din Oltenia va fi mai scump. Mai mult, Morega susţine că activitatea de mărunţire a cărbunelui, efectuată tot de complex, creşte preţul pe tonă. La fel şi operaţiunile de încărcare.

Morega vorbeşte de o pierdere de milioane de euro pentru CE Oltenia, care ar fi echivalentă cu profitul firmei de apartament. „Câştigul intermediarului rămâne unul substanţial, mai ales că recuperează şi TVA din export”, a precizat Morega.

AFACERE

În spatele afacerii cu cărbunele livrat în Serbia se pare că se află nume grele. „Unul dintre cei care controlează BVA Coal SRL din Constanţa este Ioan Lucian Mureşan. Fie primit de la naşul Ciurel pentru firma soţului Ritei Mureşan- 10 de milioane de euro” a conchis Morega.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: