Morega: Cristea și Ciurel au aprobat contractele lui Șova

Fostul lider al PNL Gorj, ex-deputatul Dan Morega, spune că foștii șefi de la complexele energetice Turceni și Rovinari aveau competențe legale de a semna singuri contracte de genul celor încheiate cu casa de avocatură a lui Dan Șova. Fost membru în Adunarea Generală a Acționarilor sau în Consiliul de Administrație de la unitățile conduse de Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, Morega spune că el nu va avea motive să fie îngrijorat de ancheta celor de la DNA întrucât cei doi foști directori au luat singuri decizia de a semna contractele respective.

În 2007-2008, când liberalii conduceau țara cu ajutorul PSD, din umbră, Dan Morega era membru în AGA și CA de la Turceni și Rovinari, alături de alți foști colegi de partid, cum ar fi Ion Crăciunescu, Gheorghe Orzan, Radu Angheloiu sau Valerică Barbulea. Milioanele de lei care au ajuns în conturile firmei lui Șova prin încheierea ilegală a unor contracte de consultanță juridică, așa cum susține DNA, au plecat de la Turceni și Rovinari doar în baza semnăturilor date de directorii generali ai celor două unități de stat, respectiv Ciurel și Cristea. Primul a devenit, între timp, șef al CE Oltenia, iar al doilea a fost menținut de Ciurel în toată această perioadă într-o funcție de conducere la Turceni, deși are la activ o condamnare, nedefinitivă, de 6 ani cu executare dintr-un alt dosar penal.

Morega spune că Ministerul Economiei le permisese șefilor de unități să încheie singuri contracte cu valoare de până la 15 milioane de lei și, ca urmare, nu are motive de îngrijorare. „Am fost în AGA de la CE Rovinari, unde directorul general Ciurel era susținut de liberali, deși mi-am dat seama că era prieten cu cei de la PSD și era omul lor introdus la PNL pentru a deveni astfel director general. Eu nu am cunoscut absolut nimic despre aceste contracte pentru că aprobarea lor nu era de competența AGA sau a CA-ului. Era strict răspunderea directorilor generali, iar Cristea și Ciurel au aprobat contractele cu Șova pentru că ministerul permitea încheierea unor asemenea contracte, cu respectarea procedurilor legale, bineînțeles”, declară Morega.

Nu s-a interesat de contracte

Fostul deputat nu a stat prea mult timp în AGA și CA-urile de la Turceni și Rovinari pentru că liberalii au pierdut alegerile în 2008, locul său fiind luat de cei de la PDL, la acea vremea. Morega spune doar că auzise „ceva”, dar nu s-a interesat despre acele contracte întrucât nu credea că cei doi directori vor fi predispuși la încălcarea legii, culmea fiind că, în cazul lui Cristea, faptele din primul dosar, cel care i-a adus condamnarea la instanța de fond, s-au petrecut tot prin 2007. „Îmi pare rău că s-a ajuns în această situație. Auzisem ceva, dar nu am întrebat despre contracte pentru că nu m-am gândit la asemenea sume extraordinar de mari. Înțeleg că cei doi directori au motivat că aveau nevoie de niște împrumuturi externe pe care le puteau încheia doar cu juriști specializați pe așa ceva, dar ulterior juriștii lui Șova au fost folosiți și în alte procese”, spune fostul politician.

DNA a comunicat săptămâna trecută că a început urmărirea penală față de fostul directorul general Dumitru Cristea, dar și față de fostul ministru al transporturilor, Dan Șova, purtător de cuvânt al PSD și al lui Victor Ponta în campania pentru prezidențiale. De asemenea, Laurențiu Ciurel este anchetat de procurorii anticorupție întrucât, prin contractele cu Șova, i-a facilitat acestuia câștigarea câtorva milioane de lei. În plus, consiliați de juriștii lui Șova, cei doi manageri de la Turceni și Rovinari și-au implicat unitățile în procese în care puteau fi reprezentate de proprii juriști. Procesele au costat unitățile respective bani buni, bani care au ajuns la Șova, deși la instanță câștig de cauză nu au avut juriștii acestuia, ci cealaltă parte din fiecare proces, de multe ori fiind vorba de angajați cu care Ciurel se războia și îi dorea zburați de la locurile de muncă.

În total, cele două unități ar fi fost prejudiciate de foștii lor șefi cu zeci de milioane de lei, vestea începerii urmăririi penale față de cei menționați venind nu doar într-un moment cu încărcătură electorală, ci și într-o perioadă în care managerul privat al CE Oltenia trebuia să pregătească unitatea pentru a fi listată la bursă. E greu de evaluat acum modul în care Ciurel va mai reuși vreodată să atragă fonduri de investiții pentru a recapitaliza CEO, dar e cert că acesta rămâne pe mai departe în fruntea unității de stat, în speranța că un posibil proces al său cu DNA va dura mai mult decât mandatul de 4 ani pe care îl are cu unitatea energetică.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: