Morega, împotriva interzicerii traseismului politic

Dan Ilie Morega şi-a exprimat ieri punctul de vedere în legătură cu principalele subiecte legate de schimbarea Constituţiei. Morega susţine parlamentul bicameral, reducerea numărului actual de parlamentari, dar se declară împotriva interzicerii traseismului politic. Morega nu susţine nici introducerea juraţilor în instanţele de judecată.

Reporter: Sunteţi pentru parlament bicameral sau unicameral?

D.I.M.: Parlament bicameral, cu condiţia să fie o cameră a reprezentanţilor administraţiilor locale, mă refer în special la Senat. La ora actuală, Camera Deputaţilor are o putere de decizie de 80%, iar Senatul doar 20%. Senatul munceşte foarte puţin pentru alegători, se ocupă doar de problemele externe, ale învăţământului şi culturii, în schimb Camera Deputaţilor are putere în toate domeniile.

Rep.: Sunteţi pentru reducerea la 300 de parlamentari?

D.I.M.: Categoric, sunt pentru reducerea numărului de parlamentari la circa 300 de deputaţi şi 100 de senatori. Totodată, cred că ar trebui să se facă puţină ordine în Parlament. Ar trebui dată o lege care să nu le permită deputaţilor şi senatorilor decât cel mult două mandate. Sunt oameni care de 20 de ani dorm în Parlament, fără să vină cu vreun proiect de lege.

Rep.: Sunteţi de acord cu propunerea de validare a unui referendum la o prezenţă de 30% din alegători?

D.I.M.: Da, însă aş fi de acord şi cu aplicarea unor amenzi drastice celor care nu vin la vot pentru a fi măcar jumătate plus unu.

Rep.: Consideraţi că este necesar să fie interzis traseismul politic?

D.I.M.: Nu, nu sunt de acord cu interzicerea traseismului politic. Partidul impune parlamentarilor să voteze împotriva conştiinţei lor. Aş să votez o lege după cum îmi dictează conştiinţa, dar în aceste condiţii partidul m-ar exclude din Parlament. Mă refer aici la oamenii de bună credinţă, nu la cei care îşi schimbă partidul din interese personale.

Rep.: Aţi fi de acord cu introducerea sistemului de juraţi în sălile de judecată, aşa cum a propus Partidul Poporului?

D.I.M.: Nu, nu sunt de acord cu această idee pentru că nu poţi propune juraţi înainte de a reforma sistemul după modelul american.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: