Morega încă mai aşteaptă raportul controlului ANAF de la complexuri

Deputatul Dan Ilie Morega a solicitat noului ministru al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, raportul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) realizat în urma unui control la complexurile energetice Turceni şi Rovinari şi SNLO, în 2011. Culmea este că raportul a fost întors pe toate părţile şi au apărut zeci de pagini în ziarele locale şi centrale, dar degeaba dacă nu a fost şi în biblioteca parlamentarului Morega. Într-o interpelare Morega îi aminteşte ministrului Drăgoi că încă de la învestire l-a avertizat că va face o nouă solicitare, deoarece alte două i-au fost ignorate. Morega mai are o dorinţă: să primească raportul „neperiat“.

Celebrul raport ANAF a fost contestat de complexurile energetice din Gorj, dar preluat de asemenea de organele abilitate să cerceteze neregulile constatate. Pe scurt, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sesizat procurorii anticorupţie în cazul contractelor încheiate de SCA "Şova & Asociaţii“ la Turceni şi Rovinari. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, susţinea atunci că firma de avocatură la care era senior partner şi Victor Ponta a creat statului pierderi de 1,1 milioane de euro.

De asemenea, s-a mai descoperit că tocmai cei care vegheau la legalitatea operaţiunilor financiare ale complexurilor energetice au fost plătiţi ilegal. Este vorba de cenzorii celor două complexuri Turceni şi Rovinari, care au primit în perioada 2007-2009 peste 250.000 de lei. ANAF consideră plăţile ilegale, pentru că în această perioadă companiile au avut contracte cu firme de audit. 

Atac la Blejnar

Morega nu este mulţumit şi vrea să vadă cu ochii lui raportul de peste o sută de pagini. Deputatul de Gorj mai spune că aşteaptă un exemplar din acel raport din august 2011. Profită de ocazie şi aruncă săgeţi spre şeful ANAF, Sorin Blejnar. „În noiembrie 2011 am avut o discuţie cu domnul Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, care în mod evaziv şi în necunoştinţă de legislaţie, într-un mod incalificabil mi-a spus că „DA" raportul ANAF se poate trimite la Camera Deputaţilor, gândindu-se de fapt la pur şi simplu „o cameră" şi nu la Parlament, deşi prin răspunsul nr. 3957/28.04.2011 la prima interpelare, fostul ministru al Finanţelor Publice, domnul Ialomiţianu Gheorghe, m-a asigurat că s-a declanşat controlul ANAF iar după finalizarea acestuia voi primi, aşa cum prevede legislaţia în care Parlamentul are drept de control asupra Guvernului, un exemplar“.

Deputatul de Gorj mai spune în interpelare că după discuţia cu Blejnar a mai făcut o adresă la Ministerul Finanţelor. În zadar. „Nici de această dată, aproape după un an, nu am intrat în posesia raportului de control al ANAF vizând abuzuri şi ilegalităţi privind utilizarea resurselor financiare la cele 3 Companii de Stat din Minerit şi Energie din Gorj“. Mai mult, Morega precizează în interpelarea adresată ministrului că ar dori raportul „neperiat“ de şeful ANAF, Sorin Blejnar. „Am convingerea că veţi lua măsurile necesare cu preşedintele ANAF şi în acelaşi timp îmi veţi transmite raportul solicitat şi „neperiat" de către Sorin Blejnar“, încheie Morega.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: