Morega: Sper că se va deşira ghemul Ydail până la Călinoiu

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice, susţine că, în perioada următoare, vor cădea şi alte capete implicate în dosarul Ydail. Morega cere anchetatorilor să extindă cercetările, fiind convins că şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, este implicat în reţeaua care atribuia lucrări firmei Ydail. Dan Ilie Morega îl suspectează pe Călinoiu de faptul că ar fi alocat bani primăriilor, cu dedicaţie, pentru ca edilii să atribuie lucrări firmei Ydail.

Rep.: Cum comentaţi faptul că mai mulţi primari au fost reţinuţi în dosarul Ydail?

D.I.M.: Se pare că numărul de primari este mult mai mare, este vorba de localităţile unde firma Ydail a asfaltat. Ar trebui să ne întoarcem în timp şi să-i punem domnului Ion Călinoiu câteva întrebări: Cunoaşte faptul că firma Ydail a fost patronată de domnia sa şi l-a avut administrator pe Bănică, cel care a făcut toate cărţile cu licitaţiile la drumuri, cel care este în AGA sau în Consiliul de Administraţie al societăţii Drumuri şi Poduri, care aparţine de Consiliul Judeţean, ca acţionar unic? Recunoaşte faptul că sumele care au fost alocate la primăriile respective au fost date cu dedicaţie pentru firma Ydail? Recunoaşte că a avut relaţii apropiate cu Iordache Ion, fost primar, tot în legătură cu drumurile? Aşa cum am mai spus, firma Ydail a fost vândută lui Iordache, de fapt a revenit la Consiliului Judeţean ocupându-se tot de problemele societăţii Drumuri şi Poduri, unde s-au sifonat cei mai mulţi bani de către acest Bănică, mâna dreaptă a lui Ion Călinoiu.

Rep.: Vreţi să spuneţi că şi preşedintele Consiliului Judeţean este implicat în reţeaua Ydail?

D.I.M.: Eu cred că Parchetul, organele statului ar trebui să desfăşoare acest ghem al hoţiilor şi al luării de mită până la înfiinţarea firmei Ydail şi să vadă care a fost parcursul firmei Ydail, să facă o extindere, aşa mi se pare normal. După documentele pe care le vor verifica, pentru că am înţeles că de la firma Ydail s-au ridicat toate documentele, vor afla că de fapt au făcut asfaltări la mult mai multe primării. Este foarte posibil să fie implicat şi domnul preşedinte care este împărţitorul de bani, ca să se întoarcă o parte din bani.

Rep.: Credeţi că imaginea judeţului Gorj va avea de suferit din cauza acestor reţineri?

D.I.M.: Judeţul Gorj a fost cunoscut întotdeauna ca un judeţ al corupţiei, aşa că nu aduce nimic nou faptul că o parte din primari au fost reţinuţi. Sincer, ca om, îmi pare rău şi nu aş dori nimănui să facă închisoare, dar în acelaşi timp aş vrea să fie oameni corecţi, oameni cinstiţi. Din punctul meu de vedere, cred că mai mult va avea de suferit PSD Gorj, mai ales conducerea PSD Gorj, dat fiind faptul că majoritatea sunt primari ai acestui partid. Ion Călinoiu a fost tartorele cu împărţeala banilor pe comune. Eu nu-l acuz, dar l-aş întreba dacă odată cu banii repartizaţi comunelor nu a trimis acolo şi firma Ydail, cu dedicaţie pentru primari.

Rep.: Care ar fi efectul acestor reţineri asupra PSD?

D.I.M.: Imaginea PSD a fost stricată şi cred că acest partid va avea de suferit la alegerile locale şi parlamentare. Cred că până la urmă, PSD va fi reformat. S-ar putea ca reformarea s-o facă Dragnea, dar preşedinte, probabil, într-un viitor foarte apropiat să fie actualul vicepremier, Vasile Dâncu.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: