Morega: Ţâşti-bâştii din comisia PNL nu sunt capabili să facă strategia CEO

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, contestă comisia de specialişti PNL care urmează să facă strategia pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Printre cei propuşi să facă parte din comisie s-ar afla foşti directori de cariere miniere, precum: Cosmin Trufelea, Alexandru Braia, Cosmin Ceauşescu, Gore Popescu sau Ion Dobriţoiu, dar şi fostul director al Complexului Energetic Turceni, Eugen Tunaru, ori cel de la SNLO, Daniel Burlan.  Morega crede că cei mai mulţi sunt incapabili de a concepe strategii pentru o companie naţională.

Morega crede că liderii PNL Gorj se joacă de-a strategia. „Cei nominalizaţi de PNL, precum Gore Popescu sau Braia, aceştia pot discuta doar de vreo organizare a mineritului în Gorj, nu de strategia unei companii naţionale. Nu poţi să pui nişte ţâşti-bâşti să facă strategia CEO. PNL nu face decât să copieze PSD în minciuni şi în populism. În această comisie sunt specialişti la nivel micro, nu sunt specialişti care să poată face o strategie pe linie energetică sau pe linia mineritului. Strategiile se fac şi cu sprijinul celor care au lucrat la nivelul carierelor, dar nu de ei”, spune  Morega.

PNL începe să semene cu PSD

Acesta crede că PNL începe să se asemene din ce în ce mai mult cu PSD. „Cei de la PNL se joacă de-a hoţii şi vardiştii cu PSD, ei fiind vardiştii, iar PSD hoţii, după care se schimbă jocul când vin ei. Ei trebuie să vadă care e formula guvernamentală a PNL într-o eventuală venire la guvernare, iar aici trebuie contactat deputatul Bode, un specialist care a pornit de jos. Compania nu este a PNL, nu este a PSD, iar cele două partide trebuie să lase hârjonelile, să preia din minister specialişti de vârf apolitici, care să facă o strategie adevărată, până nu va fi prea târziu. Joaca asta de-a alba neagra cu şefii de unităţi miniere nu duce la nimic”, a declarat Morega.

După părerea sa, Daniel Burlan este singurul dintre specialiştii propuşi de liberali care ar putea avea ceva de spus în elaborarea strategiei CEO. „Pentru elaborarea unei strategii ar trebui contactaţi specialişti adevăraţi, un exemplu ar fi Motocu, care a fost director de termocentrală. O strategie a unei companii de stat foarte mari nu se face cu şefii de exploatări şi cariere, ei pot să participe la elaborarea strategiei, dar sunt o treaptă inferioară, treapta superioară trebuie constituită din conducători foarte buni de termocentrale şi de fostul CNLO. Putem vorbi de Trotea, chiar dacă acum l-au pensionat, putem vorbi chiar şi de Burlan”, a precizat Morega. 

AMÂNARE

Liberalii au amânat aprobarea comisiei de specialişti, programată pentru joia trecută, apoi pentru astăzi, din cauza vizitei liderilor de la centru. „Decizia politică de înfiinţare a comisiei a fost luată în ultimul BPJ, dar rămâne să discutăm în legătură cu numărul de membri. Acest lucru se va face după vizita liderilor de la nivel central, care va avea loc pe data de 29 octombrie”, a declarat Dan Vâlceanu, deşi comisia anunţată pe 9 octombrie urma să facă strategia într-o lună, nu doar să se constituie.

ÎNTÂLNIRE

Vîlceanu spune că acum este ocupat cu organizarea întâlnirii dintre Blaga şi Gorghiu cu liderii de sindicat din minerit şi energie: „În momentul de faţă, sunt probleme organizatorice de pus la punct, mai ales că în programul vizitei vor fi întâlniri ale copreşedinţilor cu responsabilii din minerit şi energie. Vom trimite invitaţii la toate sindicatele, precum şi la prestatori”.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: