Mort în acte, dar cu pensie şi ajutor social

Un bărbat din Scoarţa a fost declarat mort, de către autorităţi încă de acum 5 ani. În tot acest timp, omul a beneficiat de toate drepturile sale. A obţinut reţete, a primit şi plătit facturi, beneficia de ajutoare de încălzire, etc. Mare le-a fost mirarea atât lui, familiei dar şi reprezentanţilor Casei Judeţene de Sănătate, cei din urmă descoperind omul mort în viaţă. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor au constatat că datele personale ale bărbatului au fost atribuite fratelui său care a decedat în anul 2004. Acum că au descoperit greşeala, autorităţile se grăbesc să-l treacă pe listele electorale...

Ion Ungureanu are 73 de ani şi locuieşte în satul Raba de pe raza localităţii Scoarţa. În anul 2004, fratele său, Matei Ungureanu, a încetat din viaţă şi a fost înregistrat ca decedat cu datele lui Ion Ungureanu. De atunci gorjeanul încearcă să le explice tuturor că el este în viaţă şi nu ştie de ce în toate evidenţele apare ca şi persoană decedată. Acest lucru a fost depistat de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate care au sesizat faptul că o persoană decedată beneficiază de servicii medicale. În baza de date a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj apare şi o a treia persoană numită tot Ion Ungureanu dar din satul Budieni, care a decedat în luna septembrie a anului 2008, şi cred că cei doi au fost confundaţi de cei care au întocmit certificatul de deces. „Noi primim baza de date de la poliţie care, la rândul lor, obţin informaţiile de la primăriile de judeţ cu persoanele decedate. În cazul acesta, la două persoane care poartă acelaşi lucru şi care locuiesc în aceeaşi comună, le-au fost încurcate CNP-urile de la cel decedat la cel viu, iar în acest moment în baza de date persoana decedată apare ca fiind în viaţă iar persoana în viaţă apare ca decedată. Din câte ştiu persoana care apare decedată s-a dus la Primăria Scoarţa pentru a-şi rezolva problema dar nu a fost luată în seamă, iar în prezent se află internat în stare gravă la un spital din Bucureşti”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.  

Reţete prescrise unui om „mort“

În tot acest timp, Ion Ungureanu a primit pensie, a beneficiat de ajutoare de încălzire şi i s-au eliberat adeverinţe de către Primăria Scoarţa. „ Ni s-a adus şi nouă la cunoştinţă că acest bătrân apare la CJAS Gorj ca şi decedat, dar la noi în baza de date apare viu. Dumnealui a venit tot mereu la primărie să ia adeverinţe, primeşte pensie, anul trecut a primit ajutor de încălzire, anul acesta a făcut din nou cerere pentru ajutoare, deci el trăieşte. Nu ştim ce s-a întâmplat dar are buletin, e în regulă”, susţine Alina Brezoiaca, secretara primăriei Scoarţa.

Şi medicul de familie,  Elena Tudoroiu Patega, a fost luat prin surprindere când a fost anunţată de inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj că a prescris reţete şi a dat bilete de trimitere către diferite unităţi spitaliceşti unui om mort. „Bătrânul respectiv a venit la mine la cabinet în anul 2007 când s-a înscris pe listele mele cu o scrisoare medicală de la un specialist că ar avea ceva probleme de sănătate. În tot acest timp eu l-am avut sub observaţie, i-am dat trimiteri la analize, să-şi facă anumite investigaţii medicale, i-am depistat noi afecţiuni şi i-am prescris aproximativ 19 reţete. Eu am rămas surprinsă când a venit controlul de la CJAS şi mi-au spus că am dat reţete fictive unei persoane decedate ceea ce însemna o culpă medicală, însă eu le-am demonstrat că omul trăieşte şi are probleme de sănătate. Le-am făcut copii după toate rezultatele analizelor şi investigaţilor medicale şi le-am dat şi cuponul omului de pensie din luna septembrie. Nu ştiu unde s-a făcut o asemenea greşeală şi chiar aş vrea şi eu să aflu”. 

 „Bărbatul meu trăieşte“

Soţia lui Ion Ungureanu nu-şi explică ce s-a întâmplat de fapt şi unde s-a greşit, cert este faptul că soţul ei este în viaţă internat într-un spital din Bucureşti. „Nu ştim ce s-a întâmplat dar am înţeles că soţul meu apare în acte decedat, dar el trăieşte. Anul trecut a murit în Budieni un alt om pe care-l chema tot Ion Ungureanu şi cred că i-au încurcat, dar bărbatul meu trăieşte. Acum este la spital la Bucureşti, dar nu a murit. Nu ştim ce s-a întâmplat. El a tot umblat să rezolve situaţia asta când a fost sănătos dar nimeni nu a făcut nimic. El are buletin, primeşte pensie, a luat ajutor pentru încălzire, a fost la spital, a luat reţete, nu ştiu de ce zic ei că este mort, pentru că ştie toată lumea că trăieşte”.

„Îl vom trece şi pe listele electorale pentru a-şi exercita dreptul de vot“

Conducerea Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor a aflat ieri de acest caz şi în urma verificărilor au stabilit faptul că greşeala s-a făcut în anul 2004, atunci când Matei Ungureanu a decedat şi a fost înregistrat cu datele de identitate ale fratelui său Ion Ungureanu pentru că datele de naştere erau aceleaşi. „S-a ajuns aici dintr-o regretabilă eroare făcută în 2004, când pe raza localităţii Scoarţa a decedat un anume Matei Ungureanu care avea ziua, data, luna şi anul de naştere ca Ion Ungureanu şi coincideau şi numele părinţilor. Atunci, decesul lui Matei Ungureanu a fost înregistrat cu datele lui Ion Ungureanu de aceea bărbatul apare decedat în evidenţe. Noi am luat legătura cu cei din comuna Scoarţa, cu cei de la Evidenţa Populaţiei din Târgu-Cărbuneşti pentru a se remedia greşeala şi vom transmite şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate modificarea făcută pentru a nu mai exista probleme. Pe domnul Ion Ungureanu îl vom trece şi pe listele electorale pentru a-şi exercita dreptul de vot”, a declarat Doinel Popescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Gorj.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: