Morţii de la CE Oltenia, statistică pentru ITM Gorj

Sancţiunile aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pentru nerespectarea regulilor de la locul de muncă şi accidente de muncă se apropie de un milion de lei. În 2014 au fost înregistrate 13 accidente mortale, cele mai multe fiind la Complexul Energetic Oltenia. Şi anul acesta a fost un accident mortal la Termocentrala Turceni, decedând un bărbat de 55 de ani.

ITM Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii un număr total de 13  accidente  mortale: 4 accidente în afara muncii, 4 accidente în alte judeţe şi 5 accidente înregistrate de ITM Gorj. De asemenea, au mai fost înregistrate 57 accidente cu incapacitate temporară de muncă. Cuantumul valoric al sancţiunilor aplicate în anul 2014, în valoare de 952.000 lei, reprezintă o valoare aproape dublă faţă de anul 2013. Însă au fost aplicate mai puţine sancţiuni - 1.468, înregistrând o scădere cu 14,3% faţă de anul 2013. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă şi altele care au contribuit la producerea accidentelor de muncă.

Nenorociţi pe viaţă sau morţi

Cele mai multe accidente din Gorj au avut loc la CE Oltenia. Liderii de sindicat s-au plâns în ultimii doi ani de lipsa echipamentelor de lucru, precum şi de neasigurarea unor condiţii bune de lucru. Reamintim că, spre finalul lui 2014, ITM Gorj a anchetat conducerea carierei Pinoasa din cadrul CE Oltenia, după ce Pandurul a publicat fotografii cu mineri care erau transportaţi prin perimetrul unităţii, cocoţaţi pe cabina unui tractor. De asemenea, în decembrie, Constantin Latu, de 43 de ani, angajat la Complexul Energetic Oltenia, a ajuns la spital cu probleme grave la coloană după ce a căzut de la o înălţime de 4-5 metri. Un alt bărbat, Adrian Mihalache de 32 de ani, angajat la Pinoasa, a ajuns cu răni grave la spital. Un angajat al CEO din Negomir a ajuns pe patul de spital după ce şi-a zdrobit piciorul, la serviciu, la cariera Timişeni. Un alt bărbat, Marinică Buldui, de 51 de ani a decedat la locul de muncă, la Cariera Peşteana, după ce s-a electrocutat. În noiembrie, un alt angajat, un bărbat de 49 de ani, lăcătuş mecanic la Jilţ Sud, a murit în drum spre spital. El a căzut pe banda transportoare şi a fost aruncat de la o înălţime de 18 metri în halda de steril.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: