Morţii lui Ciurel

Un lider sindical din minerit a făcut atac cerebral şi a murit. Colegii spun că se enervase pe şicanele permanente ale administraţiei CE Oltenia. Un alt angajat al aceleiaşi companii s-a aruncat zilele trecute în faţa trenului, după ce a fost dat afară de la serviciu. Două decese într-o săptămână, care ar trebui să ne pună pe gânduri. Mai ales că în ultimul an am mai avut poveşti asemănătoare. Ţin minte de un bărbat care a murit la tăiat de lemne, dar familia a spus că nu-i stătea gândul la ce făcea, pentru că era stresat că va fi dat afară din minerit. Şi a mai fost un angajat al CE Oltenia care s-a sinucis în vară, când a văzut cu câţi bani se mai duce acasă, după ce fusese trimis în fără plată.

Şi sunt multe cazuri, despre care nu s-a scris, de angajaţi care au făcut atac de panică, infarct sau accident cerebral, din cauza stresului de la serviciu. Vorbesc de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, tracasaţi permanent de şefi, pândiţi de turnători, înnebuniţi de faptul că nu mai pot face un pas de teamă că s-ar putea interpreta cumva.

În Complexul Energetic Oltenia au loc abuzuri de neimaginat şi din păcate sindicatele nu tratează serios această problemă. Presiunea pusă pe mii de angajaţi ar trebui să fie una din preocupările sindicatelor, măcar acum, când s-a văzut că se lasă cu moarte de om. Trebuie reacţionat cât încă vorbim de cazuri particulare, nu de un fenomen de masă.

Cei care lucrează în complex, ştiu despre ce vorbesc. Pentru ceilalţi, o să explic cam cum stă treaba. Salariaţii au ajuns să se teamă să vorbească în prezenţa colegilor de birou, cu care lucrează de 20 de ani, pentru că au văzut că totul se află. L-au auzit pe directorul Ciurel spunând la televizor că le sunt monitorizate calculatoarele, ceea ce este ilegal fără informarea şi acordul scris al salariaţilor. Angajaţilor li se dau dispoziţii verbale de tot felul, iar dacă aceştia spun că nu prea este legal şi că ar vrea o dispoziţie scrisă, li se aduce aminte că urmează sute de concedieri. Cei care îşi manifestă personalitatea, în orice fel, sunt mutaţi pe posturi inferioare, pe salarii mai mici, cu mesajul că vor fi concediaţi. Cei care trag cel mai mic semnal de alarmă, că o licitaţie nu este în regulă, că un utilaj nu mai poate funcţiona fără reparaţii, că siguranţa angajaţilor este pusă în pericol etc. este redus la tăcere. Iar directorii care ar putea conduce de zeci de ori mai bine decât Ciurel, cum ar fi Bălăşoiu sau Motocu, Burlan sau Daviţoiu etc. sunt exilaţi cât mai departe de Târgu Jiu. Câtă frică să-i fie lui Ciurel de expertiza lui Bălăşoiu, de l-a trimis tocmai la Brăila?

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: