Moţiune pe Transelectrica: Afacerile lui Ghiţă, subiectul principal

Deputaţii liberali au depus o nouă moţiune simplă pe energie, de data aceasta vizată fiind compania Transelectrica. „PSD “curentează” banul public - bonusuri uriaşe, contracte cu dedicaţie şi “secrete de stat” la Transelectrica“, este titlul moţiunii. Liberalii îi cer ministrului Economiei, Mihai Tudose, să desecretizeze Memorandumul pentru construcţia cablului submarin, să anuleze bonusurile de mi de euro primite de şefii din Transelectrica şi să sesizeze organele de cercetare penale în cazul unui contract păgubos pentru stat şi care îmbogăţeşte pe Sebastian Ghiţă, patronul firmei respective, şi deputat PSD. Moţiunea va fi dezbătută în plen, miercurea viitoare. Liberalii au depus acum o lună şi o moţiune pe situaţiile de la complexurile Oltenia şi Hunedoara.

 „La Transelectrica, bugetul companiei a devenit un Eldorado nu doar pentru conducerea companiei, car e şi-a stabilit prime şi indemnizaţii sfidătoare şi ilegale, ci şi pentru firmele de casă ale PSD abonate la contracte din bani publici“, susţin liberalii semnatari ai moţiunii.

Statutul, păgubit de firma lui Ghiţă

Bugetul Transelectrica este împărţit la taraba PSD, susţine PNL dând exemplu cele două hotărâri aprobate în data de 23 martie 2015, prin care 15 şefi şi-au aprobat bonusuri cuprinse între 30.000 şi 200.000 euro, în funcţie de numărul de luni în care au ocupat aceste funcţii. În total, bonusurile ajung la 5,5 milioane lei. Liberalii au calculat că aceşti bani reprezintă 5.054 de salarii minime pe economie sau 7000 de pensii medii în România. „Astfel, îi solicităm ministrului să ceară de urgenţă reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica să repună pe ordinea de zi în prima şedinţă a Adunării, situaţia  remuneraţiilor membrilor Consiliului de Supraveghere şi a membrilor Directoratului, aferente anului 2014 şi să anuleze hotărârile în baza cărora au fost acordate bonusurile de performanţă“, se arată în moţiunea simplă. Au vorbit de asemenea şi despre contractele firmelor prietene PSD. Un exemplu este oferit de firma 2K Telecom controlată de familia lui Sebastian Ghiţă. Printr-un contract încheiat cu TELETRANS, care este furnizorul de soluţii şi servicii de informatice la nivelul Transelectrica, această firmă conectează toate reşedinţele de judeţ cu capitala. Este vorba despre o reţea de aproximativ 5000 de km de fibră optică închiriată către 31 de beneficiari pentru modica sumă de aproximativ 12.000 euro lunar, din care firma 2K Telecom a plătit în luna martie 2015 suma derizorie de  2.500 euro cu TVA. Dacă acest contract s-ar fi încheiat în condiţii de piaţă pentru cei 5000 de km de fibră optică ar fi trebuit plătiţi minim 2,5 milioane de euro pe lună. Diferenţa este uriaşă şi ajung în buzunarul firmei 2k Telecom, susţin liberalii. PNL cere sesizarea organelor abilitate ale statului în legătură cu modul în care Transelectrica a închiriat fibra optică către terţe persoane pentru sume derizorii, aducând astfel prejudicii uriaşe statului român.

ANGAJĂRI

Dezastrul de la Transelectrica este completat de angajări politice. La sediul central din Bucureşti personalul TESA a ajuns la 30% din totalul angajaţilor,  în timp ce în sucursale se încearcă reducerea numărului de salariaţi. Au fost create, spune PNL, posturi pentru oameni de casă ai PSD, aceştia primind salarii de 13.000-14.000 lei net. În acelaşi timp, în 2014, investiţiile asumate de către Transelectrica nu au fost realizate decât în procent de 23%.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: