Motivul pentru care Direcţia Antifraudă nu poate fi verificată de ITM Gorj

Şefii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-au autosesizat ieri din Pandurul, după ce mai mulţi inspectori antifraudă s-au plâns, sub protecţia anonimatului, că de două luni muncesc zilnic, de la 4.00 la 20.00, făcând naveta la Craiova, pentru a face controale într-un târg comercial. Cei doi inspectori trimişi în control au făcut cale-ntoarsă pentru că… Direcţia Antifraudă nu are personalitate juridică. Un inspector gorjean căruia i-a venit rău în timpul unui control la Craiova a depus plângere la ITM Dolj, unde a cerut să se constate că a fost accident de muncă.

Direcţia Antifraudă s-a înfiinţat acum câteva luni, prin reorganizarea Gărzii Financiare, centrul regionalei Oltenia fiind la Târgu Jiu. Încă din primele săptămâni au apărut semnale că unii inspectori sunt chemaţi zilnic la serviciu la 4.00 dimineaţa şi semnează condica de plecare la 8.00 seara. Dacă în perioada sărbătorilor de iarnă părea de înţeles, iată că situaţia persistă de aproape două luni.

Inspectorii antifraudă nu au sesizat organele competente, dar Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj s-a sesizat ieri din Pandurul. „Noi am trimis 2 inspectori în control la Direcția Regională Antifraudă după ce ne-am sesizat din presă de unele aspecte. În primul rând verificăm dacă direcția și-a asumat accidentul de muncă, iar apoi cel mai probabil o să extindem cercetările și la celelalte aspecte semnalate în presă și anume nerespectarea programului de lucru și faptul că angajații nu au avut încheiată protecția muncii”, a precizat Alexandru Căruntu, reprezentant ITM Gorj.

ITM Gorj nu a putut face nimic în acest caz

Inspectorii ITM Gorj au revenit destul de repede la sediu, pentru că nu au putut verifica mai nimic, asta pentru că Direcția Regională Antifraudă Gorj nu are personalitatea juridică. În această situație au fost solicitate lămuriri de la ANAF București. „Nu am putut face nimic în acest caz pentru că atât Direcția Regională, cât și Direcția Națională Antifraudă nu au personalitate juridică și sunt în subordinea ANAF București. Cu privire la accidentul de muncă, acesta intră în competența colegilor de la Dolj, pentru că s-a produs la Craiova, iar protecția muncii este făcută de un domn din București. Noi am cerut ceva informații la ANAF București și așteptăm să le primim”, a spus Căruntu.

Un inspector antifraudă este de o săptămână în spital la Craiova, după ce i-a venit rău în timpul unui control la Marlorex şi a căzut pe gheaţă. Surse din Direcţia Antifraudă susţin că după acest accident de muncă, angajaţii au fost puşi să semneze că li s-ar fi făcut protecţia muncii în noiembrie anul trecut.

Accidentul a fost declarat la ITM Dolj

Conform unor surse din cadrul Direcției Regionale Antifraudă, inspectorul care a suferit fisura de femur a declarat personal accidentul de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj.

Inspectorii antifraudă cred că dacă s-ar face un control, s-ar vedea că au dreptate. „Noi sperăm să nu fie falsificate și condicile în care inspectorii au semnat când plecau la ora patru de dimineață și se întorceau la ora 20. Unii dintre ei continuă să fie deportați la Marlorex și nu se știe până când. Este clar că acești oameni sunt folosiți să facă jocuri politice. Inspectorii antifraudă lucrează la comandă politică și credem că de asta a fost și înființată această direcție. Toți trebuie să înțeleagă faptul că acești oameni sunt inspectori, nu paznici la Marlorex”, a spus sursa citată.

Vizualizări: 249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: